Održane političke konzultacije Hrvatske i Kanade

  • Slika
U Ottawi su, 7. i 8. lipnja 2023., održane političke konzultacije između Republike Hrvatske i Kanade, koje su predvodili politički direktor MVEP-a i ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov i politička direktorica u kanadskom Ministarstvu vanjskih poslova Heidi Hulan.
 
Uz razgovore dvaju političkih direktora, održan je i zasebni sastanak sa pomoćnicom ministrice vanjskih poslova Kanade za Europu, Arktik, Bliski istok i Magreb Sandrom McCardell. Na sastancima su raspravljane aktualnosti u područjima bilateralne političke, gospodarske i ostale sektorske suradnje kao i prijedlozi za njihovo unaprjeđenje, posebno u područjima trgovine i ulaganja, prometa, obrane, zdravstva, pravosuđa i turizma. Sugovornici su razmijenili mišljenja o globalnim i regionalnim pitanjima, posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, te transatlantskim odnosima u novim geopolitičkim uvjetima. Posebne teme razgovora bile su i situacija u državama Zapadnog Balkana te transatlantska suradnja u području Indo-Pacifika. Riječi je bilo i suradnji u okviru multilateralnih organizacija i foruma te mogućnostima zajedničke pomoći Ukrajini. 
 
Na okruglom stolu u kanadskom Parlamentu, kojemu su domaćini bili supredsjedatelji Kanadsko-hrvatske skupine prijateljstva Chad Collins i Peter Fonseca, politički direktor Mihatov razgovarao je o mogućnostima daljnjeg jačanja odnosa dviju država, u kojima značajnu ulogu ima i brojno hrvatsko iseljeništvo u Kanadi. Parlamentarnim zastupnicima posebno je predstavljena pomoć koju Hrvatska kontinuirano pruža Ukrajini. U okviru rasprave o situaciji u neposrednom hrvatskom susjedstvu, posebno je istaknuta snažna hrvatska podrška euroatlantskom putu država Zapadnog Balkana.
 
Politički direktor Mihatov održao je tijekom posjeta Ottawi i sastanke s političkim analitičarima Balkanom Devlenom, voditeljem Transatlantskog programa na Institutu Macdonald-Laurier te Srđanom Vučetićem, redovitim profesorom na Fakultetu međunarodnih odnosa Sveučilišta u Ottawi. Održani su i zasebni sastanci s Joan Debardeleben, profesoricom na Institutu za europske, euroazijske i ruske studije Sveučilišta Carleton te Wendy Jocko, predstavnicom kanadskih autohtonih naroda, a koja je kao pripadnica kanadskih Oružanih snaga služila u mirovnim misijama NATO-a 1993. i 1998. godine u Republici Hrvatskoj. 

Ostale vijesti