Održane političke konzultacije Hrvatske i Izraela

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Temeljem potpisanog Memoranduma o razumijevanju o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava vanjskih poslova, ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov održao je u utorak, 16. svibnja 2023. godine, političke konzultacije s političkom direktoricom u Ministarstvu vanjskih poslova Države Izraela Alizom Bin-Noun.

Tijekom razgovora potvrđeni su rastući prijateljski i partnerski odnosi dviju država, te je izražena želja za daljnjim podizanjem razine ukupnih odnosa.

Sugovornici su, između ostalog, razgovarali o suradnji u okviru multilateralnih organizacija te o sigurnosnoj situaciji u okružju dviju zemalja. Razmijenjena su mišljenja o geopolitičkim posljedicama rata u Ukrajini i ostalim aktualnim pitanjima iz međunarodnih odnosa.

Posebno je istaknuta uloga Vlade RH u borbi protiv antisemitizma te važnost hrvatskog jednogodišnjeg predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, koje je započelo 1. ožujka ove godine. Potvrđena je opredijeljenost na zajedničku suradnju u suprotstavljanju negiranja i iskrivljavanja istine o Holokaustu.

Prigodom posjeta, ravnatelj Mihatov susreo se sa savjetnikom premijera Države Izraela i čelnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachijem Hanegbijem, s kojim je potvrđena obostrana spremnost za daljnje jačanje dijaloga na najvišoj razini.

Ostale vijesti