Održana radionica na temu prijenosa hrvatskog iskustva iz područja zapošljavanja i socijalne politike

Služba za prijenos znanja MVEP-a u suradnji s Vijećem za Regionalnu Suradnju (RCC) organizirala je 13. listopada 2021. u hibridnom obliku (uživo u Tirani i virtualno sudjelovanjem stručnjaka iz Zagreba), radionicu na temu socijalne politike i zapošljavanja.

Edukacija je provedena u okviru projekta ESAP II (Employment and Social Affairs Platform II Projects) za državne službenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. S obzirom na iskustvo RH iz EU integracijskog procesa sudionicima je predstavljen pregovarački okvir u područjima socijalne politike i zapošljavanja te slobodnom kretanju osoba.

Iskustva RH u prilagodbi i usklađivanju pregovaračkih poglavlja Sloboda kretanja osoba (PG 2)  te  Socijalna politika i zapošljavanje (PG 19) s pravnom stečevinom EU izložila je gđa Snježana Baloković, voditeljica Službe za analizu mirovinskog sustava Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Gđa Aleksandra Gavrilović iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izložila je iskustvo RH u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba putem programa Garancija za mlade, dok je g. Luka Rajčić, stručnjak i nezavisni konzultant predstavio iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata u okviru IPA i ESI fondova. Istaknuti su i aktualni izazovi rada u okviru pandemije COVID-19. 

Aktivnostima projekta u konačnici će se uspostaviti regionalna mreža stručnjaka radnih skupina za PG 19 i PG 2 iz institucija zemalja Zapadnog Balkana kako bi se uskladile nacionalne politike zapošljavanja i socijalne politike s EU zakonodavstvom.Ostale vijesti