Održana panel rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Europe

  • Slika
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziralo je u srijedu, 15. prosinca 2021. godine, u Zadru panel raspravu s građanima pod naslovom: „Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije u odgovoru na transnacionalne izazove“.

Rasprava je održana u sklopu aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje se provode u okvirima Konferencije o budućnosti Europe, a na njoj su sudjelovali i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica (putem video veze), zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (putem video veze), zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić te rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Na panel raspravi sudjelovali su studenti zadarskog Sveučilišta, učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, gimnazije Jurja Barakovića, gimnazije Vladimira Nazora, predstavnici udruga civilnog društva kao i polaznici Diplomatske Akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Ministar Grlić Radman je uvodno u svome izlaganju izrazio zadovoljstvo odazivom mladih na raspravu te rekao: ,,Posebno je zadovoljstvo biti danas ovdje s vama, jer radi se o razgovoru o budućnosti Europe. A ma koliko svi zajedno činimo Europu, budućnost je ono što pripada prvenstveno mladima.''

Ministar Grlić Radman osvrnuo se na pitanja globalne sigurnosti i uloge Europske unije naglasivši da se sigurnost danas ne odnosi samo na obranu od rata ili terorizma nego i na pitanja poput zaštite sustava od kibernetičkih napada, od hibridnog ratovanja, kampanja dezinformiranja, negativnih posljedica klimatskih promjena ili ugroza za javno zdravstvo poput pandemije COVID-19. ,,Hrvatska, kao država članica, i Europska unija u cjelini, ne mogu vlastitu sigurnost promatrati izolirano od drugih. Ono što ugrožava naše susjede, ugrožava i nas'', kazao je ministar Grlić Radman.

Ministar je potom istaknuo važnost procesa proširenja EU kao jedne od najuspješnijih politika Europske unije te dodao da je europska perspektiva državama Zapadnog Balkana obećana već prije više od 20 godina. ''Hrvatska Vlada uvjerena je da proširenje ima ne samo prošlost nego i budućnost i da vizija naše zajedničke europske budućnosti mora uključivati i države jugoistoka Europe jer je to u obostranom interesu i Europske unije i Zapadnog Balkana'', zaključio je ministar.

Konferencija o budućnosti Europe jedinstveni je poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu i građanima daje priliku da sudjeluju u raspravama o izazovima i prioritetima u godinama pred nama. „EU u svijetu“ je jedna od devet širokih tema oslovljenih u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika.

Priopćenja