Obilježavanje dana Ujedinjenih naroda

  • Slika
Dan Ujedinjenih naroda (UN), obilježava se 24. listopada na dan kada je 1945. godine stupila na snagu Povelja UN-a koja je postavila temelje za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti.
 
Organizacija Ujedinjenih naroda je najvažnija multilateralna platforma za dijalog između država te mjesto na kojem se nastoje pronaći odgovori na globalna pitanja te osigurati perspektivna budućnost idućim generacijama. U svojih nepunih osam desetljeća djelovanja Organizacija je bila suočena s nizom kritičnih globalnih kriza. Jednako tako i danas se suočavamo s velikom eskalacijom kriza i sukoba koje imaju globalni doseg, od Ukrajine do Bliskog istoka, posljedicama svjetske pandemije te sve učestalijim prirodnim katastrofama povezanim s klimatskim promjenama.
 
Unatoč manjkavostima, Ujedinjeni narodi su ostvarivali brojne značajne rezultate. Jedan od najznačajnijih je očuvanje multilateralne platformu za dijalog i traženje rješenja na akutne i dugotrajne izazove. Također, uz stalne i nužne reforme Organizacije nastavit će se unaprjeđivanje učinkovitosti i relevantnosti glavnih organa i institucija iz okvira UN-a na osnovna tri stupa djelovanja - mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava. U tom smislu i aktualna 78. sjednica Opće skupštine pred sobom ima posebnu odgovornost uspješne pripreme Samita o budućnosti koji će se u New Yorku održati za manje od godinu dana.
 
Hrvatska više od tri desetljeća aktivno doprinosi u radu ove svjetske Organizacije i danas je to posebno vidljivo kroz njezino aktualno članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću te Komisiji za izgradnju miru kojom ove godine i predsjeda. Dodatno, svoj obol daju i hrvatski stručnjaci u okviru Komisije za međunarodno trgovačko pravo, Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, Odboru za kontribucije, odnosno Pododboru za prevenciju mučenja.
 
U svrhu daljnjeg doprinosa i vidljivosti u međunarodnoj zajednici, Hrvatska je istaknula kandidature za članstvo u Odboru za ljudska prava (2025-2028.), Komisiji za izgradnju mira (2026. – 2027.), Vijeću sigurnosti (2030. – 2031.) te Vijeću za ljudska prava (2032. – 2034.).

Priopćenja