Obilježavanje Dana Europe

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, veleposlanstvima država članica Europske unije akreditiranim u Hrvatskoj, Agencijom za mobilnost i programe EU-a te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalnom kontaktnom točkom za Europsku godinu vještina i ove godine obilježava Dan Europe. Središnji događaj održat će se u utorak, 9. svibnja 2023. godine, od 11 do 14 sati na Europskom trgu u Zagrebu.

Obilježavanje rođendana Europske unije, Dana Europe, svake se godine povezuje s određenom temom, ove godine radi se o Europskoj godini vještina, pa će to biti glavna tema Festivala vještina na Europskom trgu u Zagrebu.

Svečano otvorenje Festivala vještina na Europskom trgu održat će se u 12 sati, a uz ostale govornike ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova obratit će se državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić.

Uz Europsku godinu vještina, obilježavanje Dana Europe proteći će i u znaku 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, gdje će na štandu Ministarstva vanjskih i europskih poslova biti organizirano predstavljanje izrade licitara koji će se uz ostale prigodne promotivne materijale s logom 10 godina članstva RH u EU dijeliti posjetiteljima.

U isto će se vrijeme u Kući Europe na Europskom trgu održati razne radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine pod vodstvom Instituta za inovacije.

Ujedno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kroz projekt EUROPA U KINU ove godine donosi šest besplatnih projekcija europskih filmova ususret Danu Europe, od 2. do 9. svibnja 2023. godine. U Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održavaju se projekcije filmova, a završna šesta, na Dan Europe, biti će online dostupna svim gledateljima u Hrvatskoj.

Film će se moći pogledati putem online-streama, a pristupni podaci bit će objavljeni na web-stranici događaja www.europaukinu.eu i na Facebook-stranici Europaukinu.eu.

Najave