Obilježavanje 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Republika Hrvatska obilježila je 1. srpnja 10 godina od pristupanja u Europsku uniju.

Obilježavajući desetu godišnjicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da smo ostvarili  dva strateška cilja: ulazak u europodručje i šengenski prostor čime je postala jedna od svega 15 država na svijetu koje su istovremeno članice NATO-a, Europske unije, eurozone i šengenskog prostora. Vrijednosti na kojima počiva EU, važnost zajedništva i solidarnosti za koje se Hrvatska kao članica snažno zalaže, posebno su istaknuti u današnje vrijeme agresije na Ukrajinu kad su aktualna pitanja sigurnosti i energetske stabilnosti cijelog europskoga kontinenta. Hrvatska nastavlja aktivno sudjelovati u rješavanju političkih, društvenih i gospodarskih izazova s kojima se Europa danas suočava radi postizanja sigurne, pravedne i prosperitetne zajedničke europske budućnosti.

U suradnji s brojnim partnerima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obilježilo je deset godina članstva u Europskoj uniji, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske. 

U suradnji s veleposlanstvima Irske i Danske u Republici Hrvatskoj organizirana je konferencija „Transformacijska snaga članstva u Europskoj uniji: hrvatsko, irsko i dansko iskustvo“, dok je u hrvatskim veleposlanstvima i generalnim konzulatima diljem svijeta održan  niz koncerata, izložbi, predavanja i prijema povodom 10. godine članstva u EU. 

U prigodi desetogodišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organizirali su konferenciju u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici na kojoj je sudjelovala i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. 

Desetu godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji obilježili smo 28. lipnja u Centru za lijepe umjetnosti Bozar u Bruxellesu svečanim koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa, uz pijanisticu Martinu Filjak.
 
U petak, 30. lipnja, na Europskom trgu u Zagrebu u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Uredom Europskog parlamenta prikazan je bogat filmski i glazbeni program. 

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom 1. srpnja 2023. godine, u sklopu festivala „Zagreb Classic“ na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu kiša je, nažalost, omela svečani koncert. 
 
U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, od 1. srpnja u Kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu počela je Panorama hrvatskog filma, novi program Festivala europskog filma, prigodom obilježavanja 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. 

Obljetnica ulaska obilježena je i u suradnji s Hrvatskom poštom, koja je 1. srpnja pustila u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom crvenih i plavih kvadratića, preuzetih s vizualnog identiteta obljetnice članstva.

Priopćenja