Obilježavamo Svjetski dan humanosti

Republika Hrvatska, zajedno s međunarodnom zajednicom, 19. kolovoza o. g. obilježava kao Svjetski dan humanosti...

Republika Hrvatska, zajedno s međunarodnom zajednicom, 19. kolovoza o. g. obilježava kao Svjetski dan humanosti. Ovaj datum odabran je u znak sjećanja na 22 humanitarna djelatnika UN-a koji su smrtno stradali u terorističkom napadu na sjedište UN-a u Bagdadu 2003. Od tada je Svjetski dan humanosti prigoda za prisjećanje svih hrabrih žena i muškaraca koji su, riskirajući vlastite živote i sigurnost, predano služili u različitim humanitarnim projektima.

Ubojstva, otmice i napadi opasnosti su s kojima se humanitarni djelatnici svakodnevno suočavaju. Tijekom posljednjeg desetljeća broj napada na humanitarno osoblje značajno se povećao. Samo tijekom 2014. svakih mjesec dana ubijeno je više od devet humanitaraca, a preko sedmero njih bili su metama napada ili su ranjeni. U prosjeku je čak deset humanitarnih radnika dnevno bilo žrtvom otmice.

Nasilje i nesigurnost sprječavaju dostavu humanitarne pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove je godine preko 100 milijuna žena, muškaraca i djece u potrebi za humanitarnom pomoći kako bi sačuvali goli život, a broj osoba pogođenih ratovima i sukobima najveći je nakon Drugoga svjetskog rata. Uz njih raste i broj žrtava prirodnih katastrofa, te katastrofa izazvanim ljudskim djelovanjem.

Republika Hrvatska će, u okviru svojih mogućnosti, nastaviti pomagati osobama pogođenima humanitarnim krizama.



Priopćenja