Nemojmo da Ukrajina dugo čeka na slobodu kao Hrvatska

Ministar Grlić Radman održao je govor, u četvrtak 23. veljače 2023. godine, na Izvanrednoj posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a o Ukrajini u New Yorku. 
 
Ministar Grlić Radman osvrnuo se na godišnjicu agresije koju Rusija provodi na teritoriju Ukrajine, a koja je grubo kršenje međunarodnog prava od strane stalne članice UN-a te naglasio kako će taj rat ostaviti duboke posljedice za Ujedinjene narode. 
 
"Ne smijemo šutjeti pred onima koji uništavaju i krše temeljna ljudska i suverena prava država. Dugujemo to našim državama, našim građanima i svima onima koji će doći poslije nas. Ako sada ne uspijemo, ne samo da će naša sadašnjost izgledati mračno, već će i cijena našeg neuspjeha prijeći na buduće generacije", istaknuo je ministar. 
 
Također, ministar Grlić Radman usporedio je situaciju u Ukrajini s Domovinskim ratom te naglasio kako hrvatski narod zna što Ukrajina trenutno prolazi te izrazio duboko suosjećanje s ukrajinskim narodom. 
 
"Hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda stoji na putu agresoru. Naša borba za slobodu trajala je duge četiri godine. Ne tjerajmo Ukrajinu da toliko čeka na slobodu. Stojimo uz Ukrajinu i njezin narod. Nastavit ćemo ih podržavati u njihovom pravu da se brane i brane Povelju UN-a", istaknuo je ministar. 
 
Pozvao je, također, na suradnju oko utvrđivanja odgovornosti za sve zločine koji su počinjeni u Ukrajini i pozdravio mjeru Međunarodnog suda pravde kojom se traži od Ruske Federacije da odmah zaustavi takozvanu 'specijalnu vojnu operaciju'. 
 
Na kraju, ministar Grlić Radman je izrazio čvrstu potporu Ukrajini ka njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti, neovisnosti i suverenitetu unutar njezinih međunarodno priznatih granica dodajući da se trajan i pravedan mir može temeljiti samo na tim načelima.

Priopćenja