Nastavak snažne potpore europskim integracijama Zapadnog Balkana

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 5. veljače 2024. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije Grupe prijatelja Zapadnog Balkana s ministrima vanjskih poslova država Zapadnog Balkana.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost inicijative Hrvatske koja je rezultirala pismom upućenim visokom predstavniku Borrellu početkom listopada 2023. godine. U tom pismu ministri vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana izrazili su potporu otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.
 
"Važno je istaknuti da je proširenje ponovno na dnevnom redu EU te se o njemu raspravlja na najvišoj razini EU-a. Postoji snažna politička predanost čelnicima EU-a perspektivi članstva Zapadnog Balkana", naglasio je ministar Grlić Radman. Potom je istaknuo kako je EU najveći trgovinski i investicijski partner zemalja Zapadnog Balkana te su trgovinski brojevi dosegnuli rekordne razine na godišnjoj razini, što potvrđuje važnost ekonomskih integracija za sveukupne odnose EU-a i Zapadnog Balkana.
 
"Zapadni Balkan je najveći primatelj razvojne pomoći Hrvatske. Naš višestrani pristup potpori razvoju Zapadnog Balkana kroz infrastrukturne, zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte, s posebnim fokusom na sveukupni društveno-ekonomski razvoj, uključujući digitalnu i zelenu tranziciju, naš je glavni prioritet u području razvoja suradnje i humanitarne pomoći", kazao je ministar.
 
Sadašnji geopolitički kontekst je istaknuo važnost sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, gdje je još cijeli niz neriješenih pitanja koja u svakom trenutku mogu eskalirati. “U tom smislu, ključno je pitanje normalizacije odnosa Srbije i Kosova i postizanje napretka u dijalogu, koji bi trebao voditi konačnom shvaćanju političke realnosti. Za Hrvatsku je, bez ikakve dvojbe, od ključne važnosti situacija u BiH, gdje treba kroz pravedan izborni zakon omogućiti dugoročnu političku stabilnost i funkcionalnost, odnosno uistinu urediti politička prava i odnose među njezinim konstitutivnim narodima i drugim građanima u BiH onako kako je to zamišljeno prema duhu i slovu Washingtonskog sporazuma te prema duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma”, istaknuo je.
 
Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Austrije, Češke, Grčke, Slovačke, Italije, i Slovenije su 26. lipnja 2023. usvojili Izjavu iz Göttweiga Prijatelja Zapadnog Balkana, kojom se daje snažna podrška proširenju EU na Zapadni Balkan te poziva na ubrzanje procesa. Na inicijativu Hrvatske, ministri vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana uputili su početkom listopada 2023. pismo visokom predstavniku Borrellu u kojem izražavaju potporu otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Priopćenja