Na poziv tajnika Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore održan sastanak s veleposlanikom Republike Hrvatske

Na poziv tajnika Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Zorana Basarabe 16. lipnja o. g. u Beogradu je održan sastanak s veleposlanikom Republike Hrvatske Davorom Božinovićem povodom napada na zgradu Veleposlanstva RH u Beogradu. Ministarstvo vanjskih poslova SCG okarakteriziralo je slučaj kao "incident koji nema opravdanja" te je u potpunosti preuzelo odgovornost za propust.

Prenoseći službeni stav kako Ministarstva vanjskih poslova SCG tako i državne zajednice tajnik Basaraba je naveo kako ovaj incident nema veze s politikom jer se radi o propustu njihove strane za koji snose punu odgovornost te je dodao kako će učiniti sve da se isti ne ponovi. Prema saznanjima srpsko-crnogorske strane, radilo se o divljanju huligana, odnosno djece u dobi od oko petnaestak godina. Tajnik srpsko-crnogorskog MVP-a je pozitivnim ocijenio mišljenje ljudi koji su pratili televizijski prijenos na hrvatskom i srpskom programu, te je bio ugodno iznenađen odgovornošću kojom su sportski komentatori s obje strane prenosili događaje s terena, što smatra korakom naprijed.

Hrvatska je strana ovaj događaj ocijenila kao ozbiljan problem izrazivši nezadovoljstvo dosadašnjim izostankom reagiranja nadležnih tijela SCG.

Zatraživši od nadležnih organa Republike Srbije kažnjavanje počinitelja huligansko je ponašanje pred Veleposlanstvom RH u Beogradu osudio i ministar vanjskih poslova Crne Gore Dragiša Burzan u pismu što ga je hrvatskom ministru vanjskih poslova Toninu Piculi uputio 16. lipnja 2003.



Priopćenja