Na Hvaru održana Ljetna škola na temu „New Developments in the European Union“

Tradicionalna Ljetna škola europskih integracija, ove godine na temu: „New Developments in the European Union“, održana je u organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a te u suradnji s s njemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Informacijskim centrom za europske politike (EPIC) iz Londona.

Ljetna škola europskih integracija organizira se kontinuirano već 18 godina. Prvih godina bila je namijenjena državnim službenicima RH, a od 2013. godine i državnim službenicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Zadnje tri godine u organizaciju programa uključio se i njemački GIZ, dugogodišnji partner MVEP-a u okviru regionalnog programa tehničke pomoći „Regional Fund“, u kojem RH sudjeluje kao država partner.

Program ljetne škole fokusira se na usavršavanje poznavanja područja europskih integracija.

Ovogodišnje izdanje Ljetne škole posebno se bavilo izazovima s kojima se suočava Europska unija i države JI Europe u oporavku od pandemije COVID-10 i izgradnji otpornosti. Uz uobičajene teme vezane uz funkcioniranje EU i njenih institucija, predavanja su obuhvatila i aktualne teme: Zeleni plan, Višegodišnji financijski okvir, EU4Health kao odgovor na COVID krizu, novu metodologiju pristupanja EU i programiranje i provedbu IPA III programa. Kroz predavanja i radionice interaktivnog karaktera hrvatski su stručnjaci još jednom potvrdili koliko je njihovo znanje i iskustvo u EU poslovima primjenjivo i korisno za unaprjeđenje procesa EU integracija u zemljama JI Europe.Ostale vijesti