Na Brijunima završen prošireni ministarski sastanak članica Američko-jadranske Povelje

U okviru šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja suradnjom članica Američko-jadranske povelje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske organiziralo je 12. i 13. studenoga 2004. godine na Brijunima dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje i pomoćnice Državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država, proširen izaslanstvima NATO-a i sedam država članica NATO-a

Prvog dana ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul, ministrica vanjskih poslova Republike Makedonije dr. Ilinka Mitreva i ministar vanjskih poslova Republike Albanije dr. Kastriot Islami te pomoćnica Državnog tajnika Sjedinjenih Američkih država za Europu i Aziju Elisabeth Jones održali su treći sastanak Komisije za provedbu Povelje o partnerstvu na kojem su izrazili zadovoljstvo međusobnom suradnjom i napretkom u naporima za punopravno članstvo u NATO-u. Donesena je sljedeća zajednička izjava:


Zajednička izjava
s trećeg sastanka Komisije za provedbu
Povelje o partnerstvu
Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih država

Brijuni, 12. studenoga 2004.

  1. Mi, ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Republike Hrvatske i Republike Makedonije, zajedno s pomoćnicom državnog tajnika Sjedinjenih Država, sastali smo se na Brijunima povodom sastanka treće Partnerske Komisije Američko-jadranske povelje o partnerstvu.
  2. Ponovno smo potvrdili svoju predanost načelima Povelje, kao i spremnost da još bliže surađujemo kako bismo postigli naš zajednički cilj: punu integraciju Albanije, Hrvatske i Makedonije u NATO.
  3. Albanija, Hrvatska i Makedonija ponovno naglašavaju svoju čvrstu odlučnost u provedbi i ubrzanju svih nužnih reformi potrebnih za njihov što skoriji pristup NATO-u, temeljen na individualnim zaslugama. To je dodatno potkrijepljeno njihovom predanošću međusobnom pružanju potpore u svim vidovima njihova puta prema članstvu. Pritom Sjedinjenim Američkim Državama izražavaju posebnu zahvalnost na potpori.
  4. Pozdravljamo zaključke iz Priopćenja s NATO-vog sastanka na vrhu koji je održan u Istanbulu, a na kojem je ponovno potvrđena politika otvorenih vrata Saveza. Osobito se radujemo procesu kontinuirane analize napretka triju zemalja koje teže članstvu u NATO-u – Albanije, Hrvatske i Makedonije, napretka što ga te zemlje ostvaruju u provedbi svojih Godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcijskog plana za članstvo - glavnog instrumenta za ocjenu spremnosti svake zemlje koja teži članstvu.
  5. U razvoju naše međusobne suradnje nastavit ćemo stavljati naglasak na inicijative i projekte koji podržavaju Akcijske planove za članstvo i vode nas dalje prema njihovom ostvarivanju te ćemo i dalje stvarati prilike za tu suradnju kroz sudjelovanje u misijama, zadaćama i operacijama Saveza, kao što je ISAF u Afganistanu i NATO-va misija obuke u Iraku. Očekujemo skoro razmještanje zajedničkog vojno-medicinskog tima za ISAF i spremni smo istražiti daljnje načine na koje možemo dati svoj doprinos, kako pojedinačno tako i zajednički, u skladu s našim mogućnostima.
  6. Zemlje partneri u Američko-jadranskoj povelji žele intenzivnije i aktivnije uključiti sve zemlje članice NATO-a iz regije u suradnju u okviru Povelje, nadograđujući na njezine uspjehe, sa svrhom stimuliranja stalnog i učinkovitog procesa proširenja NATO-a.
  7. Svoju međusobnu suradnju smatramo važnim instrumentom promicanja regionalne sigurnosti i napretka. Budući da duboko dijelimo zajednički cilj – uključivanje cijele regije u europske i euroatlantske integracije – nastavit ćemo aktivno podržavati Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Crnu Goru, snažno ih ohrabrujući u njihovim reformskim naporima, i to posebice tako što ćemo ih kad god i kako god to bude moguće uključiti u aktivnost Povelje, kao što smo pokazali i na ovom sastanku proširene Američko-jadranske povelje, na kojem sudjeluju ministri tih zemalja. Posebice ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Crnu Goru u njihovim naporima usmjerenim ka što moguće bržem ispunjenju uvjeta za pristupanje NATO-vom programu Partnerstva za mir.


Drugog dana ministrima vanjskih poslova zemalja članica Povelje pridružila su se i visoka izaslanstva Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore predvođena ministrima vanjskih poslova dr. Mladenom Ivanićem i Vukom Draškovićem, izaslanstva NATO-a i sedam država članica NATO-a - Republike Bugarske, Helenske Republike, Republike Mađarske, Republike Rumunjske, Republike Slovenije, Talijanske Republike i Republike Turske.

Na sastanku je ponovljena odlučnost članica Povelje u daljnjem ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u za što je dobivena čvrsta potpora izaslanstava država koje su sudjelovale na sastanku na Brijunima.

Također je zajednička potpora svih sudionika sastanka izražena nastojanjima Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine u ispunjavanju uvjeta za Partnerstvo za mir pri čemu je iskazano zajedničko uvjerenje da se kroz proces euroatlantskih integracija može doći do stabilnosti i sigurnosti u regiji.



Priopćenja