MVPEI objavilo je oglas za izbor trgovinskih atašea u službi vanjskih poslova.

Temeljem objavljenog oglasa, u prvom će ciklusu, kao što je već bilo najavljeno, sveukupno biti primljeno pet trgovinskih atašea, koji će biti raspoređeni na određeno vrijeme, na razdoblje do četiri godine, u veleposlanstvima Republike Hrvatske u Beču i Ljubljani, te generalnim konzulatima u Münchenu, Milanu i Chicagu

Temeljem objavljenog oglasa, u prvom će ciklusu, kao što je već bilo najavljeno, sveukupno biti primljeno pet trgovinskih atašea, koji će biti raspoređeni na određeno vrijeme, na razdoblje do četiri godine, u veleposlanstvima Republike Hrvatske u Beču i Ljubljani, te generalnim konzulatima u Münchenu, Milanu i Chicagu.

Uvođenje trgovinskih atašea u službu vanjskih poslova jedna je od novih mjera gospodarske diplomacije. Ovaj već isprobani model vrlo uspješno koristi veliki broj drugih država. Naglasak u njemu je na stručnosti i profesionalnom, komercijalnom, iskustvu osoba koje će obavljati poslove trgovinskih atašea, s jasno definiranim obvezama i zadacima te redovnoj kontroli kvalitete rada i ostvarenih rezultata.

Uvjeti za prijem trgovinskih atašea su završeni studij društvene, humanističke ili druge odgovarajuće struke, odgovarajuće stručno znanje i iskustvo na radu u komercijalnim poslovima minimalno pet godina, te znanje dva strana jezika od kojih je jedan obvezno jezik zemlje primateljice.

Trgovinski atašei kao ugovorni diplomati obavljat će poslove potpore tvrtkama iz Republike Hrvatske u njihovim izvoznim aktivnostima u zemlje za koje su nadležni, kao i poslove vezane uz poticanje stranih ulaganja u Republiku Hrvatsku iz tih zemalja.

Listu kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz oglasa, kao i stručne te opće sposobnosti kandidata za obavljanje poslova trgovinskog atašea utvrdit će Komisija za provedbu oglasa u kojoj će biti predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i udruge Hrvatski izvoznici. Na temelju rezultata provedenog testiranja i razgovora te ostalih uvjeta, Komisija će predložiti kandidate za izbor trgovinskih atašea.

Na web-stranici Ministarstva www.mvpei.hr objavljen je tekst oglasa te opis poslova i radnih zadataka, a naknadno će biti objavljena i područja testiranja, pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za testiranje, kao i mjesto i vrijeme održavanja testiranja i razgovora s kandidatima.



Priopćenja