MVP RH želi istaknuti da je Hrvatska spremna nastaviti dijalog oko pitanja vezanih uz proširenje hrvatske jurisdikcije na Jadranu

U svezi s aktualnim parlamentarnim raspravama u Italiji, kao i aktivnostima na međunarodnom planu koje su uslijedile povodom proširenja jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranu, Ministarstvo vanjskih poslova želi istaknuti da je Hrvatska spremna nastaviti dijalog oko pitanja vezanih uz proširenje hrvatske jurisdikcije na Jadranu posebice glede pitanja vezanih uz očuvanje i racionalno iskorištavanje ribljeg fonda u Jadranu kao i pitanja vezanih uz zaštitu morskog okoliša.

U tom kontekstu, Republika Hrvatska ostaje opredijeljena za dijalog s Italijom kao i svim zainteresiranim državama te Europskom komisijom u cilju pronalaženja odgovarajućih rješenja koja će omogućiti održivo iskorištavanje resursa ali i zaštitu morskog okoliša te obnovu ribolovnih resursa u Jadranu.

Republika Hrvatska smatra da je učinkovita zaštita Jadrana ostvariva isključivo kroz komplementarno poduzimanje mjera na nacionalnom, bilateralnom i multilateralnom planu. U tom smislu, Hrvatska će aktivno sudjelovati na predstojećoj Ministarskoj konferenciji o održivom ribarstvu u Sredozemlju (Venecija, 25.-26. studenog 2003) gdje će zagovarati poduzimanje daljnjih konkretnih mjera u cilju promicanja održivog ribolova i zaštite okoliša u Jadranu.

Hrvatska zagovara, nakon Ministarske konferencije u Veneciji, i održavanje subregionalnog sastanka Jadranskih država na kojemu bi se raspravila ključna pitanja vezana uz moguće pravce djelovanja i mjere koje je potrebno poduzeti u cilju jačanja zaštite Jadrana te ostvarivanja održivog ribolova u Jadranskom moru, te izražava spremnost biti i domaćin takvog sastanka.



Priopćenja