MVP RH želi ispraviti neistine informacije koje je objavila Slobodna Dalmacija

Ministarstvo vanjskih poslova želi ispraviti neistine informacije koje je objavila današnja Slobodna Dalmacija, u članku pod nazivom «UNICEF odbio imenovati Dijanu Pleštinu za svoju veleposlanicu» autora Tomislava Klauškog.

Neistinito je da je misija Republike Hrvatske pri UN-u «dobila zadatak da žestoko lobira» da Dijana Pleština postane veleposlanica pri UNICEF-u. Autor ovoga teksta nikad nije kontaktirao niti Ministarstvo vanjskih poslova, niti misiju RH pri UN-a o ovoj temi. Nejasno je zašto novinar Tomislav Klauški iznosi tako neutemeljene i netočne informacije i time štetno utječe na ugled gđe Dijane Pleštine, i Ministarstva vanjskih poslova. Da je autor teksta želio dobiti istinitu informaciju o ovom slučaju mogao je i izravno kontaktirati sjedište UNICEF-a u Pariza te dobiti provjerenu informaciju.

Dijana Pleština je kao što smo priopćavali imenovana veleposlanicom zaduženom za protuminsko djelovanje, koja je prije nekoliko dana u ime Republike Hrvatske preuzela supredsjedanje Odbora za pomoć žrtvama mina i socijalno-ekonomsku integraciju u okviru Otavske konvencije o protupješačkim minama.

Unatoč činjenici što je Ministarstvo vanjskih poslova objavilo informaciju da Dijana Pleština svoja ukupna primanja uplaćuju u International Trust Fond (sa sjedištem u Ljubljani), što se slijedom pravila djelovanja fonda vraća dvostruko Republici Hrvatskoj (USA na svaki uplaćeni namjenski dolar uplaćuje 1 dolar), Tomislav Klauški kao da ne razumije ili ne želi razumjeti tu informaciju, te dalje navodi da je Dijana Pleština zaradila 190.463, koje «nije morala uložiti ni u kakav fond».



Priopćenja