Mvp RH Tonino Picula održao je u okviru "Dana EU" na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predavanje...

Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula održao je 9. svibnja 2003., u okviru "Dana EU" na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predavanje na temu "Prilagodbe obrazovnog sustava Hrvatske Europskoj uniji". Ministar je istakao da je pristupanje EU ne samo strateški cilj vanjske politike RH, nego i kontinuirano izražena volja više od tri četvrtine hrvatskih građana.

"Taj će cilj biti moguće uspješno ostvariti samo ako svi zajedno, ne samo političari, nego i udruge civilnog društva, studenti, učenici i svi građani dadu svoj doprinos daljnjoj izgradnji hrvatskog društva na vrijednostima europskih demokracija", nastavio je ministar Picula ukazavši istodobno kako prije nekoliko godina nitko nije očekivao integrativne procese u smislu proširenja EU i paralelno disolucijske procese koje je obilježila kriza u Iraku, no oni su danas stvarnost.

Svjetski multilateralizam će se morati prilagoditi novim uvjetima, gdje će regionalna suradnja sigurno odigrati ključnu ulogu, istakao je hrvatski ministar vanjskih poslova. U tom je kontekstu dodao kako susjedstvo RH također nije jednoznačno, od Slovenije i Mađarske koje su na vratima EU do Srbije i Crne Gore, gdje su unutarnji problemi uvjetovali trajne dileme u određivanju komunikacijskih smjerova međunarodne zajednice. RH je ipak uspjela izbjeći da to traumatizira i otežava njezin put prema eurointegracijskim procesima, naglasio je ministar Picula.

Iako su posljedice rata u Iraku podijelile Europu, Republika Hrvatska nikako ne stoji "protuamerički", no i dalje će prioritetno nastojati čuvati nacionalne interese i vanjskopolitičke prioritete, podcrtao je ministar Picula u predavanju na Ekonomskom fakultetu.



Priopćenja