MVP RH - Priopćenja za javnost

Republika Hrvatska je u koordinaciji s Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO danas u sjedište Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu proslijedila kandidature RH za upis u UNESCO-ove Popis remek djela usmene i nematerijalne baštine te Registar Pamćenje svijeta

U sklopu UNESCO-ove inicijative Proglašenja remek djela usmene i nematerijalne baštine RH je kandidirala Istarsku glazbenu ljestvicu pod nazivom Istarski etnoglazbeni mikrokozmos. Prijavu je izradila Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture u suradnji s Istarskom županijom, Upravnim odjelom za kulturu i prosvjetu.

Druga kandidatura RH, Hrvatska glagoljska baština, podnesena je u sklopu UNESCO-ova programa Pamćenje svijeta. Kandidaturu je izradio Hrvatski državni arhiv u suradnji sa Staroslavenskim institutom - Institutom za glagoljicu.

Nužan preduvjet za kandidiranje fenomena nematerijalne baštine u sklopu UNESCO-ove inicijative bilo je i osnivanje nacionalnog tijela za nematerijalnu baštinu koje, između ostalog, treba njegovati fenomen koji se u UNESCO prijavljuje. Tako je u sklopu Ministarstva kulture osnovan Savjet za hrvatsku nematerijalnu baštinu.

Konačna odluka o prihvaćanju rečenih kandidatura, iz sjedišta UNESCO-a očekuje se tijekom druge polovine 2003. godine.Priopćenja