MVP RH - Priopćenja za javnost

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula sastao se 6. veljače s pomoćnikom glavnog tajnika za politička pitanja, veleposlanikom dr. Güntherom Altenburgom. Dr Altenburg je na čelu izaslanstva NATO-a koje od 3. do 6. veljače 2003. godine boravi u Zagrebu. Riječ je o visoko pozicioniranim osobama Sjeverno-atlantskog saveza koje će ovom prilikom izravno dobiti uvid u konkretne korake što ih Hrvatska poduzima u pripremi za članstvo u NATO-u.

Ulaskom u Akcijski plan za članstvo (MAP) kojim se države aspirantice na članstvo u NATO-u usmjerava u postupku reformiranja obrambenog i sigurnosnog sustava i stvaranja učinkovite državne administracije, Hrvatska je započela s konkretnim aktivnostima u svrhu pripreme za punopravno članstvo u NATO-u.

Nakon uspješne prezentacije prvog Hrvatskog godišnjeg programa, 24. siječnja o.g. u Bruxellesu, NATO-ovi su stručnjaci izvršili procjenu provedbe Akcijskog plana za članstvo (PARP/MAP Assessment). Zajedno s hrvatskim ekspertima usuglašen je konačni tekst Izvješća o provedbi Akcijskog plana za članstvo.

U razgovoru s ministrom Piculom Altenburg je istaknuo kako je Hrvatska započetim reformama na dobrom putu da postigne potrebne standarde za ulazak u NATO. Dodao je kako NATO posebno cijeni napore RH u stabiliziranju stanja u regiji. Mvp Picula je naglasio kako je hrvatska vanjska politika usmjerena prema euro-atlantskim integracijama te da će vlada ustrajati u provođenju reformi. Također je ponovio spremnost RH da aktivno sudjeluje u antiterorističkoj koaliciji.

Priopćenja