MVP RH - Priopćenja za javnost

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Namibiji mr.sc. Matko Županić u sklopu svojih redovnih aktivnosti proteklih je dana razgovarao s čelnicima Namibije. Tijekom prijema kod Predsjednika Namibije dr. Samoa Nujome veleposlanik Županić je prenio poziv hrvatskog Predsjednika Stjepana Mesića da tijekom 2003. godine službeno posjeti Hrvatsku, što je namibijski Predsjednik sa zadovoljstvom prihvatio.

U susretu s premijerom Namibije Theom Ben Gurirabom hrvatski je veleposlanik iznio svoje utiske nakon razgovora s namibijskim resornim ministrima s posebnim naglaskom na gospodarske odnose dvije zemlje. Naime, veleposlanik Žuvanić je prije susreta s premijerom Ben Gurirabom razgovarao s ministrom vanjskih poslova Hidipom L. Hamutenyom, koji je do nedavno obnašao dužnost ministra trgovine i industrije, zamjenikom ministra vanjskih poslova dr. Kaireom Mbwendeom, ministrom razvoja i turizma Philemonom N. Malimaom, zamjenikom ministra trgovine i industrije Berhardtom M. Esauom, kao i zamjenikom ministra ribarstva Namibije.

Tijekom razgovora s ministrima i njihovim zamjenicima u središtu pozornosti nalazila su se pitanja jačanja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Namibije. Tako je u razgovor s ministrom vanjskih poslova Ben Gurirabom izraženo uvjerenje da će i sam namibijski ministar, kao dobar poznavatelj gospodarskih prilika, doprinijeti boljoj gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Namibije.

Veleposlanik Županić je izvijestio svoje sugovornike o mogućnostima gospodarske suradnje između dvije zemlje u području brodogradnje, farmaceutske industrije, istraživanja nafte i plina, izgradnje industrijskih kapaciteta, prehrambene industrije te suradnje sveučilišta, kao i mogućnost ulaganja u hrvatske turističke kapacitete.

Posjetivši najveću, državnu, elektrodistribitivnu tvrtu "NAMPOWER" veleposlanik Županić je razgovarao s glavnim direktorom dr. L.S. Hagalom i njegovim suradnicima o mogućnostima za hrvatsko sudjelovanje u izgradnji 200 KW dalekovoda prema Angoli kao i rekonstrukciji postojeće mreže gdje svoju pomoć može ponuditi "KONČAR Transformatori"d.d. čiji su transformatori već instalirani u Namibiji.

Razgovarajući s gradonačelnikom glavnog grada Windhoeka Mathewom Shikongoaom hrvatski je veleposlanik upoznat s razvojem grada kao i mogućnostima za povezivanje ne samo glavnog grada Namibije već i drugih gradova s gradovima u Hrvatskoj. I tijekom ovog razgovora bilo je riječi o gospodarskoj suradnji, konkretno o izgradnji autobusnih nadstrešnica i kiosk kućica na javnim površinama koje u Hrvatskoj proizvodi Eromodul iz Rijeke.

Svoj boravak u Namibiji veleposlanik je iskoristio i za razgovor s rektorom Sveučiliša prof. Katjavijem i direktorom Regionalnog projekta UNESCO-a za Afriku prof. Ketom E. Mshigenijem o suradnji na sveučilišnom planu kao i području farmaceutske industrije.Priopćenja