MVP: Izjava slovenskog premijera neprimjerena

HINA je jučer objavila vijest pod naslovom "Slovenski premijer - potpora Hrvatskoj uvjetovana sukcesijom", sa susreta slovenskog premijera Antona Ropa i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, u sklopu kojega je premijer Rop održao predavanje u Njemačkom društvu za vanjsku politiku. HINA prenosi izjavu premijera Ropa kojoj stoji da će Slovenija podržati ulazak RH u EU pod uvjetom da se uspješno okonča proces sukcesije nekadašnje Jugoslavije. Navedeno stajalište prenosi i današnje Delo.

Ministarstvo vanjskih poslova smatra neprimjerenom izjavu slovenskog premijera o uvjetovanju podrške RH ulasku u EU okončanjem postupka sukcesije. Na svim bilateralnim sastancima slovenska je strana bezrezervno davala podršku Republici Hrvatskoj za približavanje i ulazak u Europsku uniju. Ni u jednom se trenutku nije niti nagovijestila mogućnost vezivanje potpore RH za ulazak u EU prethodnim okončanjem postupka sukcesije. Ministarstvo vanjskih poslova ovakvu izjavu slovenskog premijera o Republici Hrvatskoj u bilateralnom susretu s dužnosnikom treće države drži neprikladnom.

Hrvatska je među prvima inicirala postupak ratifikacije Ugovora, ali je s njim zastala kada se utvrdilo da, nakon svih kompromisa danih u postupku njegova pregovaranja, nedostaje preko pola milijarde USD. RH u dobroj vjeri nastoji zaključiti proces sukcesije bivše SFRJ, što je traumtična tema i proces za sve građane RH, posebno zbog rata koji je vođen na prostoru RH.

U proteklih dvije godinu dana RH je uložila dosta napora i otvorila mogućnost suradnje s državama sljednicama i učinjeno mnogo pokušaja da se utvrde činjenice i otklone razlozi koji su priječili ratifikaciju. RH je zajedno s državama sljednicama zatražila podatke od NBJ i samih mješovitih banaka, kako bi se utvrdili tko je i u čiju korist raspolagao tim sredstvima.

Na tom je tragu i nedavno donesena odluka Vlade RH o pokretanju postupka protiv LHB Frankfurt, mješovite banke u Njemačkoj koja je u većinskom vlasništvu Ljubljanske banke, a koja je uskratila podatke o nestalim 67 mil. USD.

Ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje da izjava premijera Ropa o potrebi brzog okončanja postupka sukcesije dovodi u pitanje spremnost Republike Slovenije rasvijetliti istinu o nestalim sredstvima bivše SFRJ, i ne pridonosi ubrzanju rješavanja pitanja sukcesije. Do kojeg će doći tek kada se utvrde činjenice o nestalim sredstvima i stvore uvjeti za nastavak ratifikacije Ugovora u Republici Hrvatskoj, na temelju kojega se treba izvršiti konačna raspodjela imovine bivše SFRJ.



Priopćenja