Mvp dr. Žužul susreo se sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a

Dr. Miomir Žužul i Minuto Rizzo su dogovorili novu platformu suradnje između Republike Hrvatske i NATO-a koja uključuje aktivniju ulogu Republike Hrvatske u NATO-vim djelatnostima. Minuto Rizzo je potvrdio da će tijekom summita NATO-a, koji se održava u Istanbulu krajem lipnja ove godine, u završnoj deklaraciji biti istaknut napredak Hrvatske te dodao kako su vrata NATO-a za buduće članice širom otvorena.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul imao je danas u Bruxellesu i radni doručak s veleposlanicima država članica Vilnius skupine. U razgovoru dr. Žužula s veleposlanicima je naglašeno kako načelo solidarnosti, kao temelj djelovanja Vilnius skupine, treba primjenjivati i nakon što sedam od deset članica Vilnius skupine bude primljeno u punopravno članstvo NATO-a. Time je izražena spremnost tih država da Republici Hrvatskoj pruže podršku kako bi se u što skorijem roku pridružile Sjevernoatlantskom savezu. Ministar dr. Žužul je rekao kako cijeni razmjenu iskustava između država članica Vilniusa od kojih neke upravo ulaze u Savez, što je dokaz uspješnosti te inicijative.

Zajednički je zaključak današnjih ministrovih sastanaka u Bruxellesu da proširenje NATO-a ne završava ulaskom novih sedam članica, već je NATO otvoren i spreman za ulazak u članstvo Republike Hrvatske i ostalih država u regiji.



Priopćenja