Mvp dr. Miomir Žužul susreo se s glavnim tajnikom OESS-a

Ministar dr. Miomir Žužul je nakon sastanka s glavnim tajnikom OESS-a Janom Kubišom izjavio da je hrvatska Vlada zadovoljna suradnjom s misijom OESS-a u rješavanju svih prioritetnih pitanja i istaknuo odlučnost Vlade da riješi pitanja povratka izbjeglica i odnosa prema manjinama kako bi što prije bili zadovoljeni postavljeni politički kriteriji. Ministar je naglasio da hrvatska Vlada u pogledu povratka, odnosno smještaja izbjeglica ne pravi razliku glede nacionalne pripadnosti te ne želi u rješavanju jednog problema stvarati drugi.

Glavni tajnik OESS-a Jan Kubiš je pohvalio program hrvatske Vlade nazvavši ga transparentnim i europskim, te je Vladi ponudio stručnu pomoć i podršku u rješavanju problema kao i potporu na njenom putu prema članstvu u euroatlantskim integracijama. U odgovoru na novinarsko pitanje glavni je tajnik OESS-a istaknuo kako bi misija OESS-a željela imati aktivnu ulogu prvenstveno u pitanjima povratka svih izbjeglica i prognanika te povrata imovine. Međunarodni čimbenici ne bi trebali Hrvatsku samo poticati na rješavanje tih pitanja, nego bi trebali pomoći ili se, poput misije OESS-a, angažirati u skretanju pozornosti na probleme, poručio je Kubiš. Bez rješavanja tehničkih pitanja neće se postići pomirba, koja je krajnji cilj, istaknuo je glavni tajnik OESS-a Kubiš.

Glavnog tajnika OESS-a Jana Kubiša primili su 9. ožujka 2004. godine i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predstavnici Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. U poslijepodnevnim satima glavni tajnik OESS-a Kubiš će u pratnji ministara dr. Miomira Žužula i Božidara Kalmete te šefa misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Petera Semnebya, obići nekoliko sela u zadarskom zaleđu.



Priopćenja