Mvp dr. Miomir Žužul bio je među prvim govornicima na Međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul bio je među prvim govornicima na Međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida koja je pod nazivom «Stockholm International Forum 2004» danas, 26. siječnja 2004., započela u glavnom gradu Kraljevine Švedske

Podsjetivši na ubijanja, zločine i genocid koji su obilježili cijelo prošlo stoljeće, od vremena Hitlerovog uspona pa sve do Ruande i Bosne, i koji su možda mogli biti spriječeni da međunarodna zajednica nije oklijevala, ministar je posebno spomenuo primjer Srebrenice koja se najvjerojatnije ne bi bila dogodila da međunarodna zajednica nije propustila reagirati na Miloševićeve namjere u slučaju Vukovara. Stoga je upozorio na potrebu stvaranja mehanizma ranog upozoravanja i sprečavanja oružanih sukoba, etničkog čišćenja i genocida pozdravivši nastojanja glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana kao i uspostavu Međunarodnog kaznenog suda. Ministar dr. Žužul je naglasio kako je u svim susretima koje je imao u mjesec dana otkako je na visokoj dužnosti isticao predanost hrvatske Vlade punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Međunarodna konferencija o genocidu «Stockholm International Forum 2004» najveći je skup o toj temi koji je u svijetu održan nakon usvajanja ženevske Konvencije o genocidu godine 1949.

Dr. Žužul imao je danas u Stockholmu, uz sudjelovanje na konferenciji, i dva odvojena bilateralna susreta. Razgovor s američkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosperom nastavlja se na susrete u vrijeme nedavnog službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i ministra dr. Miomira Žužula Sjedinjenim Američkim Državama. Ministar dr. Žužul i veleposlanik Prosper razgovarali su danas u Stockholmu o suradnji Vlade Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i o američkoj podršci toj suradnji.

Predsjednik Vlade Republike Litve Algirdas Brauzauskas i ministar dr. Žužul su u današnjem razgovoru u Stockholmu označili međusobne odnose dviju država odličnim te su dogovorili daljnju suradnju posebno u gospodarstvu i u turizmu. Premijer Litve najavio je mogućnost otvaranja veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu koje bi djelovalo kao jedino diplomatsko predstavništvo Litve u tom dijelu Europe.

Međunarodna konferencija o genocidu na kojoj sudjeluje hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom dr. Žužulom nastavlja se u Stockholmu sutra.



Priopćenja