Mvp Albanije Bushati u službenom posjetu Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati boravit će u petak, 21. ožujka u službenom posjetu Hrvatskoj gdje će sastati s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić...


Ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati boravit će u petak, 21. ožujka u službenom posjetu Hrvatskoj gdje će sastati s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Ministra Bushatija tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj primit će i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Hrvatska i Albanija osim bilateralno, surađuju kroz brojne regionalne inicijative surađuju na nizu područja, a radi se na intenziviranju suradnje u euroatlantskim integracijama i gospodarske suradnje. Suradnja Hrvatske i Albanije u regionalnim okvirima tijekom posljednje dvije godine posebno je intenzivna u okviru provedbe Američko-jadranske povelje (A5), kojom Albanija trenutno predsjeda. 

Ministri Pusić i Bushati potpisat će sutra Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o europskom partnerstvu, kao dijela hrvatske potpore približavanju Albanije Europskoj uniji i provođenja reformi.

Ukupna trgovinska razmjena RH s RA u 2013. godini iznosila je 60,4 milijuna eura, a u Albaniji posluju brojne hrvatske tvrtke: INA, Končar, Dalekovod, IGH, CROSCO, Hidroelektra i dr. Postoji također veliki potencijal za jaču suradnju na području energetike (Jonsko-jadranski plinovod, tj. TAP/IAP) te na području prometne infrastrukture kao i vojno-gospodarskog sektora.



Priopćenja