MVEP u suradnji s OECD-om razvilo Projekt digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 4. listopada 2023. godine, na 254. sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u suradnji s Regionalnim programom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) razvilo „Projekt digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu“. Cilj ovog trogodišnjeg projekta je stvoriti poticajno okruženje za uspješnu digitalizaciju i zelenu tranziciju malih i srednjih poduzeća diljem zemalja zapadnog Balkana putem uspostavljanja regionalne platforme za digitalnu transformaciju poduzeća koja će omogućiti razmjenu informacija, najboljih praksi te izravnu komunikaciju između donositelja politika i predstavnika javnog i privatnog sektora. Republika Hrvatska čvrsto podržava održivi ekonomski razvoj na zapadnom Balkanu i osnažuje suradnju i jača svoj program pristupanja ovoj organizaciji kao svom idućem vanjskopolitičkom cilju. Vlada RH uputit će doprinos OECD-u u ukupnom iznosu od 1.200.000,00 eura za provedbu navedenog Projekta.

Također, Vlada Sjedinjenih Američkih Država od 2012. godine provodi program Partnerstva za razvojnu suradnju, kojim promiče vladavinu prava i razvoj civilnog društva sufinanciranjem projekata u državama Jugoistočne Europe, Istočne Europe i Središnje Azije. Nastavno na uspješnu dosadašnju suradnju u sklopu Programa, prepoznali smo važnost projekta Ureda visokog predstavnika (OHR) i odazvali se na njihov poziv za uključivanje u „Program stipendiranja za mlade pripravnike“. Ovim projektom, Ured visokog predstavnika nastoji osigurati priliku za profesionalni razvoj izabranih kandidata koji će biti zaposleni u njihovom uredu i primarno se baviti unutarnjim pitanjima poput vladavine prava, borbe protiv korupcije, integritetom izbora te jačanjem institucija Bosne i Hercegovine. U okviru svog vanjskopolitičkog djelovanja, Hrvatska posebnu pozornost posvećuje Bosni i Hercegovini koja je već nekoliko godina na prvom mjestu po dodijeljenoj bilateralnoj službenoj razvojnoj pomoći. Uz to, podrškom ovom projektu, Hrvatska nastavlja s potporama za razvitak i stabilnost Bosne i Hercegovine te se još jednom pokazuje kao pouzdan partner zemljama u razvoju te solidarna i odgovorna članica Europske unije.

Na sjednici Vlade, donesena je i Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o partnerstvu između Europske unije i članica Organizacije afričkih, karipskih i pacifičkih država. Predmetni Sporazum je mješoviti međunarodni ugovor koji se sklapa unutar okvira Europske unije i predstavlja temeljni okvir za suradnju između Europske unije i njezinih država članica i 79 članica Organizacije afričkih, karipskih i pacifičkih država (OAKPD). Sporazum se temelji na razvojnoj suradnji, gospodarskoj i trgovinskoj suradnji te političkoj dimenziji.

Priopćenja