Mvep Pusić na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravi danas u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravi danas u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Sastanak je započeo jutros razgovorom s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Klimkinom preko videolinka. Razgovaralo se o situaciji u zemlji, a sve članice NATO izrazile su potporu Ukrajini. "Hrvatska, kao što je poznato, pomaže u zdravstvenom dijelu, pomoći u liječenju ranjenika, a za 2015.g. predviđen je i financijski doprinos prekvalifikaciji ljudi iz vojske", rekla je ministrica. „Mvp Klimkin je iznio poziciju svoje zemlje i interes za suradnju s NATO-m i EU, iako ovdje nije bio sastanak EU" kazala je ministrica te dodala da je Hrvatska upravo u fazi ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i Sporazuma o zoni slobodne trgovine (DCFTA) s Ukrajinom“. Istaknula je da se u raspravi govorilo se i o budućnosti, pronalaženja mirnog političkog rješenja sukoba niskog intenziteta koji je tamo na djelu. Ja sam upozorila i na pitanje izbjeglica koje je jedno neobično značajno, to je problem "ispod radara" u ovom trenutku, kojeg nitko ne adresira sada, ali je to poteškoća s kojom će se Ukrajina suočiti“, rekla je ministrica.Na sastanku se govorilo i o funkcioniranju ukrajinskih institucija, a države članice NATO-a podržale su teritorijalnu cjelovitost zemlje.

Održan je, također i sastanak država članica o jačanju NATO obrambenih kapaciteta i veće prisutnosti NATO snaga na istočnim granicama, „Poljskoj i baltičkim državama u prvom redu“, istaknula je ministrica Pusić i dodala kako je „bilo zanimljivo usporediti što se dogodilo u godinu dana, od summita u Vilniusu i summita u Kijevu, u smislu odnosa NATO i Rusije i situacije na terenu. Tu smo govorili o mogućnosti da se jačanjem NATO prisutnosti pošalje poruka o neulaženju u konflikte, ali i potrebu pronalaženja načina za komunikaciju s Ruskom Federacijom, kako bi se pronašlo rješenje. Ako se ne razgovara, ne može se ni naći rješenje“, kazala je ministrica.

„Govorilo se i o Južnom susjedstvu i situaciji na Bliskom istoku, Iraku i Siriji, ali i o BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Crnoj Gori rečeno je da, ako ispuni uvjete, do konca 2015. može očekivati pozivnicu za članstvo u NATO-u. Naglasila sam da se radi najkasnije o koncu 2015.g. Ako Crna Gora ispuni uvjete do toga može doći i ranije. S obzirom da su završeni izbori u BiH, pravi je trenutak za razmatranje mogućnosti intenziviranja odnosa s BiH i aktiviranje Akcijskog plana koji je privremeno zamrznut. Što se Makedonije tiče, ona je završila 17, možda i više krugova priprema za članstvo u NATO-u“, kazala je ministrica.

U popodnevnom dijelu sastanka govorit će se o misiji Resolute support u Afganistanu. „Po prvi put se govori u formatu Resolute support, nove misije u Afganistanu, niže razine vojne prisutnosti nego što je bila misija ISAF,  kao podrške snagama Afganistana i razvojnim projektima, u čemu je RH vrlo aktivna već duže vrijeme. Razgovarat će se dalje o perspektivi NATO-a i suradnji s drugim međunarodnim organizacijama. Na sastanku će biti po prvi puta novoizabrani predsjednik Afganistana i glavni izvršni predstavnik, kao ekvivalent predsjednika vlade“, rekla je ministrica.

Ministrica Pusić najavila je kako će sutra sudjelovati na sastanka država saveznica u borbi protiv ISIL-a, odnosno ekstremističkih snaga u Iraku i Siriji. Sastanak vode SAD, a razgovarat će se o onome što je napravljeno ali i daljnjim aktivnostima“, rekla je ministrica Pusić. 



Priopćenja