Mvep Pusić i vp Ashton o skorom ulasku Hrvatske u EU i situaciji u regiji

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom EK Catherine Ashton.

Razgovarale su o aktualnoj situaciji u regiji nakon nedavno potpisanog Sporazuma o načelima normalizacije odnosa Srbije i Kosova te njegovoj implementaciji, kako bi se napravili daljnji koraci prema dobivanju datuma za početak pristupnih pregovora za Srbiju. Ministrica je visoku povjerenicu izvijestila o svom nedavnom sastanku s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićićem, a govorila je i o dobrim bilateralnim odnosima s Kosovom.

Jedna od tema bila je i situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini, pri čemu je ministrica Pusić istaknula kako je u ključnom hrvatskom interesu stabilna Bosna i Hercegovina, a naglašena je važna uloga Hrvatske, kao buduće članice, u potpori državama regije u njihovom približavanju EU.

Razgovaralo se također i o situaciji u Iranu, budući da Visoka predstavnica u Hrvatsku dolazi iz Istanbula, gdje je 15. svibnja razgovarala s iranskim pregovaračem i predsjedničkim kandidatom Saeedom Jalilijem.

 



Priopćenja