MVEP obavijestio države članice UN-a o stajalištu RH glede kompromitiranog arbitražnog postupka

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je 16. ožujka 2016. preko svoje Stalne misije u New Yorku zemljama članicama Ujedinjenih naroda stajalište Republike Hrvatske glede kompromitiranog arbitražnog postupka...

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je 16. ožujka 2016. preko svoje Stalne misije u New Yorku zemljama članicama Ujedinjenih naroda stajalište Republike Hrvatske glede kompromitiranog arbitražnog postupka između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je ponovno ukazala na to da je prošle godine pokrenula postupak prestanka Sporazuma o arbitraži i da je, u skladu s međunarodnim pravom, obustavila njegovu primjenu. Kao što je poznato, Slovenija je svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda. Time je povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više ne mogu ostvariti. Slijedom toga Hrvatska očekuje da Arbitražni sud, zbog nepopravljive kompromitiranosti i korumpiranosti postupka, bez odgode okonča svoj rad. Za takvu odluku Arbitražni sud posjeduje dovoljno informacija koje mu je Hrvatska dostavila odmah nakon otkrivanja protupravnog i neetičnog djelovanja Slovenije.

Hrvatska je jasno poručila da je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima.



Priopćenja