Ministrica Pusić uoči sastanka FAC-a o proširenju liste sankcioniranih osoba

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči početka sastanka Vijeća za vanjske poslove potvrdila je da će proširena lista sankcioniranih osoba biti potvrđena...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči početka sastanka Vijeća za vanjske poslove potvrdila je da će proširena lista sankcioniranih osoba biti potvrđena.

„Lista koju je EEAS pripremio, a koja će danas biti potvrđena, definirana je trima elementima: dodatna lista osoba, kojih su većina vođe paravojnih postrojbi i parapolitičkih formacija u Istočnoj Ukrajini; produljenje sankcija u sadašnjem formatu do rujna o.g. te zaduženje EEAS-u i Komisiji da za Europsko Vijeće pripremi eventualne dodatne akcije, ovisno o razvoju situacije u Ukrajini“, rekla je ministrica Pusić i dodala "Ukrajina ne bi trebala biti središnja tema današnjeg sastanka, ali će vjerojatno zauzeti  prominentno mjesto obzirom na radikalizaciju situacije u Ukrajini koja je apsolutno dramatična, te s obzirom na različita stajališta europskog i američkog pristupa krizi u Ukrajini."

Na pitanje tko se sve nalazi na listi te hoće li biti eventualnih promjena u stajalištima, ministrica Pusić  je odgovorila da se na listi, osim nekih ruskih dužnosnika, najvećim brojem nalaze ukrajinski separatisti tj. vođe paravojnih, paradržavnih odnosno paraadministrativnih formacija, te da do promjene u stajalištima, a obzirom na najavljeni sastanak u srijedu, neće biti.

Što se tiče politike EU prema Rusiji, na pitanje koliko ona zapravo pogoršava samu situaciju u Ukrajini, ministrica Pusić je izjavila da EU nije podijeljena koliko su podijeljene EU i Amerika, jer Amerika misli da Ukrajini treba pomoći oružjem, a EU – diplomatskim putem, što ne mora biti nužno u kontradikciji, jer se „nakon rata do mira uvijek dolazi za stolom, diplomatskim putem“. U ovom trenutku više nema mogućnosti situaciju u Ukrajini riješiti bez rata, jer je rat tamo već činjenica, već je pitanje koliko se brzo mogu prekinuti borbe i doći do toga da se sijedi za stolom s stvarnom namjerom pronalaska rješenja, a ne da se samo formalno pokaže da se želi riješiti konflikt“, kazala je ministrica Pusić.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić uoči početka sastanka Vijeća za vanjske poslove:

Preuzimanje

 



Priopćenja