Ministrica Pusić u nastupni posjet primila veleposlanika Irana

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je, u nastupni posjet, novog veleposlanika Islamske Republike Iran Mohammada Ebrahima Taheriana Farda...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je, u nastupni posjet, novog veleposlanika Islamske Republike Iran Mohammada Ebrahima Taheriana Farda.

Veleposlanik je istaknuo kako je vanjska politika njegove zemlje usmjerena na rješavanje međunarodnih pitanja, posebno onih koji se odnose na njima susjedne zemlje, a kada je riječ o Afganistanu, izrazio je nadu da će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Iran je vrlo zainteresiran za intenziviranje gospodarskih odnosa s Hrvatskom, rekao je veleposlanik Fard, dodajući kako je važno snažnije uključiti privatni sektor. Također je istaknuo kako je Iran zainteresiran za pronalaženje novih potrošača na svjetskom tržištu, prije svega u Europi, za svoje bogate zalihe plinom. Iranski veleposlanik također je kazao kako su pregovori u Beču, prilika za dijalog.
Izrazio je i zadovoljstvo položajem kojeg u Hrvatskoj uživa islamska zajednica naglasivši kako on može poslužiti kao primjer mnogim drugim zemljama.

Govoreći o situaciji u regiji, ministrica Pusić je istaknula aktivnosti koje Hrvatska poduzima kako bi pomogla susjednim zemljama na njihovom putu prema EU, posebno istaknuvši kako to ne znači da se zalažemo za snižavanje kriterija, već naprotiv, da se zalažemo da svaka zemlja jugoistočne Europe dobije realnu šansu za ulazak u EU kroz provođenje reformi i ispunjavanje kriterija.



Priopćenja