Ministrica Pusić sa zamjenikom državnog tajnika SAD-a Burnsom

(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Washingtonu da bi idući summit NATO-a u Velikoj Britaniji trebao biti summit proširenja ...

(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Washingtonu da bi idući summit NATO-a u Velikoj Britaniji trebao biti summit proširenja, jer smatra da je nekoliko zemalja jugoistočne Europe spremno za članstvo ili za napredak prema članstvu u Sjevernoatlanskom savezu.

"Iako odluka nije formalno donesena, stvara se dojam da idući summit NATO-a neće biti summit proširenja. Hrvatski stav je da bi trebao biti i da u regiji postoji nekoliko zemalja koje se kvalificiraju za punopravno članstvo ili za napredak na tome putu", rekla je Pusić nakon sastanka sa zamjenikom američkog državnog tajnika Williamom Burnsom.

Hrvatska je zajedno s Albanijom ušla u NATO 2009., a Crna Gora, BiH i Makedonija na različitim su stupnjevima integracije u Savez. Iako je članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, Srbija je proglasila vojnu neutralnost i ne želi ući u NATO, koji će idući sastanak na vrhu održati u rujnu u Newportu u Walesu.

Šefica hrvatske diplomacije i visoki američki dužnosnik razgovarali su o stanju u BiH, gdje su nedavni socijalni nemiri prerasli u političku pobunu protiv vlasti na svim razinama.

"Transatlansko partnerstvo u BiH je potrebno, ali to je u velikoj mjeri europsko pitanje i EU mora odigrati ključnu ulogu", rekla je Pusić, koja je Burnsa upoznala s hrvatskom inicijativom za BiH o kojoj će se raspravljati na idućoj sjednici Vijeća za europske poslove EU-a.

Po riječima hrvatske ministrice, riječ je o specifičnom modelu pristupanja BiH koji bi osmislila Europska komisija i u kojem bi rješavanje "teške i nestabilne situacije" bilo dio, a ne preduvjet za početak pregovaračkog procesa.

Ta bi inicijativa "značila puno sigurniju i opipljiviju perspektivu članstva i ugradila bi u pregovarački proces rješavanje problema koji su danas na dnevnom redu i koji destabiliziraju cijelu regiju", rekla je Pusić.

Govoreći o mogućnosti ukidanja viza hrvatskim građanima za ulazak u SAD, Pusić je rekla da su za visoki postotak odbijenica uglavnom odgovorni hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske.

"Postoji nekoliko ideja, uključujući šire informiranje javnosti što je potrebno za dobivanje američkih viza kako se ljudi koji ne ispunjavaju uvjete ne bi prijavljivali", rekla je Pusić i dodala kako se nada da će se to pitanje riješiti bilateralno, iako postoji mogućnost da se ono riješi na razini EU-a.

 

Izjava ministrice Pusic nakon sastanka-prvi dio

 

O BIH i Ukrajini

 

 

 

 



Priopćenja