Ministrica Pusić s potpredsjednikom EK Timmermansom o arbitražnom postupku

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se danas u Bruxellesu s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se danas u Bruxellesu s  potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom kojeg je izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Iako nije u njenoj direktnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže.
 
Ministrica Pusić istaknula je da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ. Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica - poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da ne možemo i ne želimo naći drugo rješenje.
 
Potpredsjednik Europske komisije Timmermans izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija naći zajedničko rješenje kojim će se odrediti granica između dviju država.



Priopćenja