Ministrica Pusić s Lykketoftom o kandidaturi za glavnog tajnika UN-a

(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koju je početkom rujna vlada kandidirala za položaj glavne tajnice Ujedinjenih naroda, u četvrtak se u New Yorku sastala s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom

(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koju je početkom rujna vlada kandidirala za položaj glavne tajnice Ujedinjenih naroda, u četvrtak se u New Yorku sastala s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom, a jedna od tema njihova razgovora bio je i proces izbora novog čelnika Svjetske organizacije.

Pusić je novinarima potvrdila da je kao hrvatski kandidat za čelno mjesto UN-a s Lykketoftom razgovarala o izbornoj proceduri, te dodala da postoji stav da budući glavni tajnik bude iz istočne Europe i da bude žena.

"Ništa od toga nije u kamenu zapisano, ali za sada je stav da kandidat treba biti iz skupine istočne Europe, i da, iako se naravno ne isključuju muški kandidati, da bi bilo dobro konačno imati po prvi puta ženu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda", rekla je Pusić.

Ona je kazala da je procedura takva da predsjedatelj Opće skupštine i predsjedatelj Vijeća sigurnosti pošalju zajedničko pismo državama članicama, što bi se moglo dogoditi "unutar sljedeća dva mjeseca".

"Nakon toga države članice šalju imena kandidata, a zatim će predsjednik Opće skupštine i predsjednik Vijeća sigurnosti napraviti listu kandidata i za ljude s te liste će se organizirati neformalni intervju ... pred Općom skupštinom gdje će se kandidatima postavljati pitanja i gdje će se oni predstaviti", rekla je Pusić.

"Temeljem toga će biti napravljena konačna lista na osnovu koje će se i države članice moći, recimo u prvom dijelu sljedeće godine, upoznati s kandidatima, a onda dalje po proceduri Vijeće sigurnosti odlučuje o kandidatu", rekla je hrvatska ministrica.

Pusić od 23. rujna do 2. listopada boravi u New Yorku gdje će sudjelovati na 70. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

U sklopu ovogodišnjeg zasjedanja Opće skupštine održat će se i skup na temu izbora novog glavnog tajnika UN-a pošto aktualnom čelniku Ban Ki-moonu mandat istječe u prosincu 2016.

preuzimanje

Fotografije su dostupne na:

https://www.flickr.com/photos/mvep_rh/

https://twitter.com/MVEP_hr

 



Priopćenja