Ministrica Pusić: s EU radimo na projektu za prevenciju prirodnih katastrofa

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da Hrvatska može samostalno zatražiti pomoć iz europskog fonda solidarnosti nakon što se voda povuče i procjeni šteta...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da Hrvatska može samostalno zatražiti pomoć iz europskog fonda solidarnosti nakon što se voda povuče i procjeni šteta. Procijenjena šteta na javnim površinama i infrastrukturi pri tome mora iznositi najmanje 280 milijuna eura. „Postoji i druga mogućnost, a to je preusmjeravanje jednog dijela, od 11 milijardi eura koje su za Hrvatsku rezervirane u sedmogodišnjem razdoblju, za saniranje i osposobljavanje tog dijela Hrvatske za normalan život i normalno funkcioniranje.“, rekla je ministrica Pusić. Također je poručila „da u ovom trenutku lobiramo za širi projekt u europskim institucijama, a to je projekt koji bi uključivao Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a koji bi radio na prevenciji takvih prirodnih katastrofa u budućnosti, reguliranu Save, kanale, nasip, sve ono što je potrebno“, rekla je ministrica. Zahvalila se hrvatskim građanima koji su, kako je rekla, pomogli, ne samo Slavoniji, nego i našim susjedima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ministrica je izjavila kako Vlada preuzima koordinaciju pružanja pomoći u neposrednoj opasnosti, a potom i u saniranju stradalih područja, kao i komunikaciju s drugim državama i međunarodnim organizacijama.

 



Priopćenja