Ministrica Pusić: razvojna pomoć jedan je od ključnih instrumenata međunarodnih odnosa

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslava Vesna Pusić sudjelovala je danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslava Vesna Pusić sudjelovala je danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu. „Tema sastanka je bilo izvješće glavnog tajnika UN-a u vezi s agendom 2015. Hrvatska je tu izrazito aktivna. Pokrenuli smo inicijativu u obranu malih donatora s tezom da bez velikih donatora ne bi bilo razvojne pomoći, ali da je cilj stvoriti široki međunarodni konsenzus o ciljevima i načinu na koji se stvara razvojna pomoć i stvara sinergija. Tu su mali donatori izrazito važni. RH smatra da je razvojna pomoć jedan od ključnih instrumenata međunarodnih odnosa, koja sa sobom nosi osiguranje solidarnosti i, koliko toliko, ujednačenje globalnog razvoja!, kazala je ministrica Pusić nakon sastanka.

Na upit o LNG terminalu na Krku, rekla je: “To je projekt koji ide, to nije bila tema danas. To je jedna od točaka u našoj vanjskoj politici. Projekt je uvršten u strateške energetske prioritete, a važno je fokusirati se na izgradnju. O tome nismo razgovarali danas, ovo je sastanak EU ministara zaduženih za razvojnu pomoć, a prvi razgovori o tome s kolegama ministrima bio je još 2012.“.

Ministrica je komentirala i novu inicijativu za BiH. „Jako dobar znak je da je EU u tom pogledu promijenila svoju politiku, odnosno načinu pristupa. Ciljevi su i dalje ostali isti. Drukčiji je redoslijed ispunjavanja uvjeta. Ono što su nekad bili preduvjeti da proces uopće počne sada je sastavni dio procesa. Drago mi je da je prihvaćena naša sugestija da se pisana obaveza koju bi trebala preuzeti BiH formulira kao dio programa buduće Vlade u BiH i da se o njoj glasa u parlamentu“, kazala je ministrica.  

Ministrica je još jednom potvrdila sudjelovanje na sastanku s kineskim premijerom Lijem Keqiangom u Beogradu, gdje će se okupiti 16 zemalja iz srednje i istočne Europe. Vezano uz odnose Hrvatske i Srbije rekla je: "Odnosi su pokvareni ovim ekscesom za koji Srbija nije odgovorna, ali bi pomoglo i bilo bi korisno su se vlasti u Srbiji naprosto distancirale jednom rečenicom i cijeli ovaj cirkus, inače jednog marginalnog lika, mogao je biti samo eksces koji nema utjecaja na odnose Hrvatske i Srbije". Dodala je da odnosi između dviju država nikada nisu odnosi samo između političkih elita ili vlada, nego i društava, koja su osjetljiva na takve poruke mržnje s obzirom na nedavnu povijest. "Naša je zadaća da se sada ponovno prihvatimo posla, da popravimo te odnose i olakšamo ljudima da komuniciraju", rekla je ministrica Pusić. Iako nije riječ o bilateralnom posjetu, ministrica Pusić kaže da je taj posjet "dobronamjerna i pozitivna poruka hrvatske strane", za koji se nada da će naići na "odgovarajući odaziv".

Izjavu ministrice Pusić poslušajte ovdje:

Odgovori na pitanja novinara:


 



Priopćenja