Ministrica Pusić razgovarala sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Vijetnama

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je zamjenika ministra vanjskih poslova Vijetnama Bui Thanh Sona, te izrazivši zadovoljstvo dobrim hrvatsko-vijetnamskim političkim odnosima, istaknula interes Hrvatske za jačanjem gospodarske suradnje s Vijetnamom i ostalim zemljama Azije


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je zamjenika ministra vanjskih poslova Vijetnama Bui Thanh Sona, te izrazivši zadovoljstvo dobrim hrvatsko-vijetnamskim političkim odnosima, istaknula interes Hrvatske za jačanjem gospodarske suradnje s Vijetnamom i ostalim zemljama Azije. Upoznala ga je s aktivnostima hrvatske vlade te gospodarske diplomacije na promociji gospodarstva i stvaranju povoljne investicijske klime te naglasila potencijalna područja suradnje, a posebno mogućnost korištenja hrvatskih luka za plasman vijetnamskih roba na europska tržišta.

Zamjenik ministra Son potvrdio je tradicionalno dobre odnose Vijetnama i Hrvatske, koji ove godine obilježavaju 20. obljetnicu od uspostave diplomatskih odnosa. Istaknuo je interes za što skorijim sklapanjem bilateralnih ugovora, kao pravnog okvira za jačanje gospodarske suradnje, te dodao kako su zainteresirani za jačanje suradnje na području obrazovanja, uključujući studentsku razmjenu, kao i za jačanje suradnje u turizmu jer smatra da Hrvatska posjeduje dugogodišnje iskustvo u turizmu koje može koristiti i vijetnamskom turističkom sektoru. Ministrica Pusić je naglasila kako u rujnu ove godine kreće prva godina Specijalističkog studija Diplomacija kojeg su zajedno osnovali zagrebačko Sveučilište i MVEP, kojeg mogu pohađati i vijetnamski studenti.

Sugovornici su se složili da se ulaskom Hrvatske u EU otvaraju nove mogućnosti suradnje, posebno u okviru EU-ASEAN mehanizama suradnje i ASEM dijaloga, a ministrica Pusić zahvalila je Vijetnamu na potpori Hrvatskoj za članstvo u ASEM-u.

Zamjenik ministra Son kazao je kako stupanjem na snagu EU-Vijetnam Sporazuma o partnerstvu u suradnji (PCA), potpisanog 2012., te Sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA) između EU i Vijetnama, očekuj i jačanje hrvatsko-vijetnamskih odnosa.

Sa zamjenikom vijetnamskog ministra Bui Thanh Sonom političke konzultacije održala je i pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Dubravka Plejić Marković. Obje strane su istaknule dobru suradnju Hrvatske i Vijetnama na multilateralnom području.
 



Priopćenja