Ministrica Pusić primila veleposlanike Litve i Novog Zelanda

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u nastupne posjete veleposlanicu Republike Litve u RH sa sjedištem u Beču Loretu Zakarevičiene i veleposlanika Novog Zelanda u RH sa sjedištem u Rimu Patricka Johna Ratea...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u nastupne posjete veleposlanicu Republike Litve u RH sa sjedištem u Beču Loretu Zakarevičiene i veleposlanika Novog Zelanda u RH sa sjedištem u Rimu Patricka Johna Ratea.

Ministrica Pusić istaknula je kako postoji potencijal za jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja, ali i u nastupu hrvatskih i litavskih kompanija u trećim zemljama, osobito na velikim azijskim i američkim tržištima, te dodala kako se planira da se Ured Republike Hrvatske u Republici Litvi podigne na razinu veleposlanstva. Govorilo se također i o energetskoj politici, pri čemu je litvanska veleposlanica upoznala ministricu s energetskom politikom svoje zemlje koja nastoji podići razinu energetske neovisnosti i diversificirati izvore plina izgradnjom LNG terminala povezivanjem na plinsku mrežu susjednih zemalja, dok je ministrica Pusić govorila o projektu izgradnje LNG terminala na otoku Krku te projekta Jadransko-jonskog plinovoda koji bi trebao povezati europski sjever i jug.

Tijekom susreta s veleposlanikom Novog Zelanda ministrica Pusić je zahvalila na donaciji koju je Novi Zeland uputio prošle godine za pomoć poplavom stradalim područjima u Slavoniji. Ministrica se osvrnula i na Croatia Forum 2015 s temom razvojne suradnje koja je, bez sumnje, važan instrument vanjske politike, te je namjera ove godine okupiti široki krug sudionika s ciljem uspostave kontakata i parterskih odnosa između malih i velikih zemalja donatora, rekla je ministrica. Veleposlanik je izrazio interes Novog Zelanda za sudjelovanjem na Forumu koji je za njegovu državu, između ostalog, i prilika za jačanje prisutnosti u široj regiji. Također je bilo riječi i o hrvatskoj zajednici na Novom Zelandu, kulturnoj suradnji i suradnji u području obrazovanja.



Priopćenja