Ministrica Pusić poziva građane da izađu na izbore 25. svibnja

(Hina) - Mala zemlja poput Hrvatske može imati utjecaja u Europskoj uniji, ali mora biti dobro pripremljena, znati koji su joj interesi i kako ih predstaviti...

(Hina) - Mala zemlja poput Hrvatske može imati utjecaja u Europskoj uniji, ali mora biti dobro pripremljena, znati koji su joj interesi i kako ih predstaviti i zbog toga je jako važno da hrvatski građani izađu na izbore za Europski parlament 25. svibnja, izjavila je u petak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Nije istina da mala zemlja ne može imati utjecaja. Mala zemlja samo mora biti dobro pripremljena, mora razumjeti što su naši interesi i mora biti pametna i artikulirana u predstavljanju tih interesa i zato je neobično važno da svi izađemo na izbore za Europski parlament 25. svibnja", rekla je ministrica Pusić na središnjoj proslavi Dana Europe u Zagrebu.

Pusić naglašava kako je važno što se u ovom slučaju mogu birati konkretni pojedinci, a ne samo stranačke liste. "Možemo birati ljude s bilo koje liste ovisno o našoj procjeni njihova svjetonazora, njihovih vrijednosti, njihove marljivosti, njihove pameti, njihova znanja i iskustva", rekla je ministrica.

Dodala je da nije nevažno tko će donositi zakone po kojima ćemo živjeti.

Istaknula je da su ovo prvi pravi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj te da će oni koji budu izabrani sljedećih pet godina zastupati Hrvatsku, hrvatske ideje, ne nužno i hrvatske institucije, ali apsolutno da hrvatske građane.

Sličnu je poruku uputila voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić koja je podsjetila da se 25. svibnja održavaju izbori za Europski parlament u svih 28 država članica EU-a i omogućuju da više od 400 milijuna europskih građana, među kojima su i hrvatski, daju svoj glas.

"Nema pravog i nema krivog izbora, jedino je važno da ljudi izaberu u kojem smjeru će njihovi predstavnici voditi EU. Iskoristite svoju moć, izađite i odlučite tko će voditi Europu", poručila je hrvatskim građanima.

Ministrica Pusić je zahvalila svim članicama EU-a koje su pružale potporu RH na razne načine tijekom njezinih pregovora o članstvu i kazala je da je najbolji način zahvale da Hrvatska pomogne svojim susjedima koji imaju europsku perpektivu.

Na pitanje novinara što misli da građani danas najviše percipiraju drugačijim u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU, Pusić je rekla da misli da je to ukidanje carine. Izrazila je nadu da će RH do 1. srpnja iduće godine ispuniti i sve uvjete za ukidanje granične policije, što će, po njezinim riječima, također biti nešto vrlo opipljivo i prepoznatljivo. "Građanima je carina prepoznatljiva, a naročito tvrtkama", rekla je, dodajući da je izvoz u članice EU-a porastao preko 20 posto.

Okupljenima na središnjoj proslavi Dana Europe, održanoj na trgu ispred Kuće Europe u Zagrebu u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije, obratila se i veleposlanica Grčke, zemlje predsjedateljice Europskom unijom, Eleni Gerokostopoulou te voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević, koji je uručio nagrade pobjednicima fotonatječaja "Lov na najbolji EU trenutak".

Izjava ministrice:

 

 

 

 

 



Priopćenja