Ministrica Pusić otvorila projekt s Litvom vrijedan više od 200 tisuća eura

„Smatramo vas izvrsnim partnerom, jer smo, osim suradnje u Hrvatskoj, zajedno radili i u trećim zemljama, razvijajući odlične odnose i ovo je jedan od projekata koji osobito cijenimo.“ – istaknula je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić...

„Smatramo vas izvrsnim partnerom, jer smo, osim suradnje u Hrvatskoj, zajedno radili i u trećim zemljama, razvijajući odlične odnose i ovo je jedan od projekata koji osobito cijenimo.“ – istaknula je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, otvarajući twinning light projekt „Support to the Ministry of Foreign and European Affairs in capacity building related to the Membership in the European Union“, na kojem će u sljedećih šest mjeseci surađivati Hrvatska i Litva.

Ministrica je naglasila kako se radi o jednom od šest specijalnih projekata Centra izvrsnosti, koji su planirani na početku mandata ove Vlade, uz nadu da će se moći iskoristiti “know-how“ koji je Hrvatska razvila kroz dvanaestogodišnje pristupanje EU. U tom smo procesu, rekla je ministrica,  razvili korisne i iskoristive vještine za zemlje Jugoistočne Europe s europskom perspektivom, ali i zemlje koje nisu na europskom kontinentu te nisu dio EU procesa, ali su vrlo zainteresirane za izgradnju institucija države i stabilizaciju u postkonfliktnom okruženju. Ovo znanje i iskustvo, naglasila je ministrica Pusić,  koristit će svakoj zemlji koja želi izgraditi učinkovite institucije, ali i promijeniti fokus političke kulture - s povijesnih na pragmatične i praktične činjenice, s ciljem omogućavanja servisa vlastitim građanima. Također je naglasila kako je ideja Centra izvrsnosti očuvanje stečenog znanja i iskustva, ali i suradnja s europskim partnerima na razvoju i većoj vidljivosti centra.  „Cilj je promocija ideje da je za bavljenje politikom na bilo kojem nivou potrebno neprestano raditi na vlastitim saznanjima i ekspertizi, obrazovanju i razmjeni iskustva.“ – zaključila je ministrica, izrazivši osobito zadovoljstvo zbog partnerstva s Litvom, s kojom,  kako je rekla, imamo dugotrajno iskustvo suradnje, zbog čega će i ovaj projekt, uvjerena je ministrica, biti uspješan.

Otvaranju projekta, čija je provedba započela 1. lipnja, prisustvovala je i glavna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Litve, Jurate Raguckiene.

Cilj projekta jest jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Savjeta za tranzicijske procese – Centra izvrsnosti te tijela državne uprave i lokalne samouprave, sa svrhom što boljeg funkcioniranja unutar institucija Europske unije. Vrijednost projekta je 222.222 eura, od kojih se 90% financira kroz fond IPA, a 10% financira Republika Hrvatska.

Centar izvrsnosti – Savjet za tranzicijske procese djeluje od rujna 2012. godine, a od početka 2014. godine uspostavljen je kao samostalna jedinica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, posvećena poticanju suradnje kroz pružanje tehničke pomoći. Pomoć je primarno namijenjena državama regije, ali i šire. Centar djeluje prvenstveno u području obrazovanja i savjetovanja za područje europskih integracija, putem mreže stručnjaka koji se bave pitanjima iz područja europskih poslova. Centar podupire i jačanje nacionalnih administrativnih kapaciteta nužnih za članstvo u Europskoj uniji.

Više o Centru izvrsnosti - https://mvep.gov.hr/hr/posebni-projekti/centar-izvrsnosti/

 

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić

Preuzimanje

Izjava glavne tajnice ministarstva vanjskih poslova Litve Jurate Raguckiene

Preuzimanje



Priopćenja