Ministrica Pusić: očekujem presudu u skladu s međunarodnim pravom

Izjava Prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o usmenoj raspravi o granici na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije...

Izjava Prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o usmenoj raspravi o granici na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

 


TRANSKRIPT

Danas se održava usmeni dio, dakle rasprava započinje u slučaju međunarodne arbitraže između Republike Hrvatske i Republike Slovenije vezano za granicu na moru i kopnu u Piranskom zaljevu, Savudrijskoj vali i onda dalje. Za nas je to zadnja faza jednog vrlo važnog procesa. Taj proces je definiran Arbitražnim sporazumom između Hrvatske i Slovenije kojeg je Hrvatska ratificirala u parlamentu, a Slovenija, nije samo ratificirala u slovenskom parlamentu, dakle u Državnom zboru, nego je i potvrdila na referendumu, dakle na općem izjašnjavanju građana i građanki Slovenije. Ovo nije početak procesa, proces traje dosta dugo obzirom na činjenica da su i jedna i druga strana pripremile svoj slučaj, razmijenile dokumente, reagirale međusobno na dokumente. U ovom trenutku počinje usmeni završni dio koji će početi hrvatskim izlaganjem. U drugom dijelu tjedna slovenska će strana izložiti svoj slučaj. Obzorom da hrvatska država, Vlada i građani pridaju vrlo veliki značaj ovom procesu i vrlo veliki značaj autoritetu ove institucije i međunarodne arbitraže, moje prisustvo danas ovdje je dokaz i potvrda onog što Hrvatska vidu u ovakvom jednom procesu, dakle autoritet, bez sumnje, vrhunskih pravnika. Moram napomenuti da su suci i pravni stručnjaci koji čine zajedničku grupu od tri suca, uključujući i predsjednika Arbitražnog suda, izabrani zajednički od slovenske i hrvatske strane i složili smo se oko njihovog izbora bez posredovanja trećeg.

Što očekujete?

Očekujem točnu, u skladu sa svim  pravilima i međunarodnim pravom, presudu, odnosno odluku ovog suda za koju se apsolutno hrvatska strana obvezala unaprijed, i toga će se držati, da će ju poštovati, kao što se i slovenska strana obvezala unaprijed da će ju poštovati. To je jedino što u ovom trenutku možemo očekivati i zašto smo tu.

 

 

 



Priopćenja