Ministrica Pusić nakon sjednice GAC-a: Hrvatska više nije tema o kojoj se raspravlja

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 22. travnja na sjednici Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu na kojoj je prihvaćen zaključak o Hrvatskoj

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 22. travnja na sjednici Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu na kojoj je prihvaćen zaključak o Hrvatskoj u kojem, između ostalog, stoji: „Vijeće pohvaljuje Hrvatsku za postignute rezultate, primajući na znanje da je ispunila deset prioritetnih zadaća koje je Komisija identificirala u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu iz listopada 2012. i da je pokazala volju i sposobnost da ispuni sve ostale obveze prije članstva. Vijeće konstatira da je predstojeće pristupanje Hrvatske rezultat strogog procesa koji je trajao 10 godina“.

„Uvijek je naša tema izazivala velike rasprave. Danas je prošla pod prethodne točke o kojima se ne raspravlja, koje se same po sebi razumiju. Samo je rečeno i završeno“, izjavila je ministrica Pusić komentirajući zaključak Vijeća.

Vijeće za opće poslove raspravljalo je i o postignutom sporazumu između Srbije i Kosova. „Dogovor između Srbije i Kosova naišao je na opću pohvalu država članica. Za stabilnost regije to je vrlo važan korak. Tako misle i ostale države članice i sporazum vide kao hrabar i pozitivan korak, kao što ga vidimo i mi“, rekla je ministrica Pusić dodavši kako sporazum za Srbiju znači datuma za početak pregovora o pristupanju Uniji, a za Kosovo početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Govoreći o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, ministrica je rekla kako je Hrvatska u potpunosti izvršila svoje zadaće te da bi proces ratifikacije mogao završiti već u svibnju. „U ovom trenutku imamo 25 ratifikacija. Dakle, pitanje je samo što će danski i njemački parlamenti odlučiti, ali postoje određeni znakovi da bi mogli odlučiti da završe proces ranije. Nadam se da će se ti znakovi obistiniti.“

Na pitanje o Ljubljanskoj banci, ministrica je izjavila: „U memorandumu nema govora o micanju bilo kakvih ovlaštenja, nego o stavljanju sudskih postupaka u mirovanje i mi smo u tom pogledu završili svoj posao. Dali smo uputstvo bankama koje su onda izdale upustva svojim odvjetnicima da se svi postupci stave u mirovanje, a to isto treba napraviti i Slovenija".

Na Vijeću je bilo riječi i o prijedlogu potpredsjednice EK i povjerenice za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding pod nazivom „EU Justice Scoreboard“. Ministrica je rekla kako ideja polazi od pretpostavke da pravosuđe, bez obzira o kojoj zemlji se radi, uvijek je u opasnosti da počne slabije funkcionirati ako na njega nije stavljen naglasak. Kako bi se takvo što izbjeglo, u područje pravosuđa i temeljnih prava uvela bi se jedna vrsta autokontrole svih zemalja EU-a. „Moje je mišljenje da je to dobra ideja s obzirom da se bez diskriminacije primjenjuje na sve. Hrvatska je tu dobar primjer jer je prošla, kao prva i jedina buduća članica, pregovore u poglavlju 23. Nitko prije nas nije imao to poglavlje. Mi sigurno danas nemamo pravosuđe za koje bi mogli reći da je fantastično, ali smo iskoristili, po mom dubokom uvjerenju, ovo razdoblje pregovora da postavimo temelj za pravosuđe koje ima smisla stabilizirati i dalje razvijati“, zaključila je ministrica.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić dostupna je na: https://soundcloud.com/#mveprh



Priopćenja