Ministrica Pusić najavila ovogodišnji Croatia Forum

(Hina) - Nema stabilne kuće bez stabilna okruženja i za stabilnost Hrvatske važno je da cijela regija bude gospodarski, sigurnosno i energetski stabilna...

(Hina) - Nema stabilne kuće bez stabilna okruženja i za stabilnost Hrvatske važno je da cijela regija bude gospodarski, sigurnosno i energetski stabilna, rekla je u utorak, 17. lipnja prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i podsjetila da je hrvatska politika u europskim institucijama i u regiji usmjerena prema stabiliziranju jugoistočne Europe. Ministrica Pusić je na konferenciji za novinare najavila ovogodišnji 9. Croatia Forum u Dubrovniku od 10. do 12. srpnja koji će se održati na temu "EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija".

Na ovogodišnjem Croatia Forumu sudjelovat će ministri vanjskih poslova zemalja regije i zemalja članica Europske unije, ali i zemalja Istočnog partnerstva. Istočno partnerstvo je multilateralni okvir za suradnju sa šest istočnih susjeda, bivših zemalja Sovjetskog Saveza (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) kojim Europska unija želi stabilizirati regiju, potaknuti je na reforme i ponuditi perspektivu članstva u Uniji i pritom ne razljutiti Rusiju koja strahuje da EU time proširuje svoju interesnu sferu.

 Na forumu će biti zastupljene i Sjedinjene Države, Kina, Japan, Rusija i Novi Zeland. Ministrica Pusić je podsjetila da je Rusija bila prisutna lani kada je tema foruma bila energetika, no Kina i Japan nisu dosad bili zastupljeni osim na razini veleposlanika i sami su izrazili interes biti zastupljeni na višoj razini. "Svakako je za nas velika čast da su se zainteresirali", istaknula je ministrica Pusić koja smatra da je interes Kine za Croatia Forum u sklopu kineskog projekta gospodarske suradnje sa 16 zemalja srednje i istočne Europe. Japan također ima interes ulagati u području energetike, drži ministrica Pusić.

Godišnji međunarodni skup Croatia Forum prvi put je održan 2006. u Dubrovniku od kada okuplja predstavnike zemalja jugoistočne Europe i EU-a, međunarodnih organizacija i drugih država radi poticanja suradnje u regiji i priključenju regije EU i NATO-u. Od tada je izrastao u važan skup za afirmaciju Hrvatske. Ministrica Pusić je kazala da je dosad potvrđeno sudjelovanje 19 ministara vanjskih poslova te niz analitičara. Ideja je poticati raspravu visokih dužnosnika s analitičarima specijaliziranima za EU i jugoistočnu Europu.

Na Forumu će se održati tri panela: EU integracija Zapadnog Balkana, sličnosti i razlike, zatim Budućnost proširenja EU te Europske vrijednosti pred izazovima. Završnog dana Foruma na koji je moguć i dolazak visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, održat će se okrugli stol na temu trenutne situacije u procesu EU integracije Zapadnog Balkana.


Ministrica Pusić o Croatia Forumu:

Pitanja i odgovori:

 



Priopćenja