Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Koreji

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u službenoj je posjeti Republici Koreji...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u službenoj je posjeti Republici Koreji.

Tijekom posjete ministrica Pejčinović Burić susrela se sa ministricom vanjskih poslova Republike Koreje Kang Kyung-wha. Sugovornice su potvrdile prijateljske odnose dviju zemalja te je izraženo zadovoljstvo otvaranjem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Koreji. Razgovarale su o brojnim bilateralnim pitanjima iz područja kulture, znanosti i tehnologije. Posebno su se osvrnule na unapređenje gospodarske suradnje, koja je u porastu s velikim potencijalom za daljnji razvoj.

Također je ponovljeno zadovoljstvo iznimnom suradnjom na području turizma, uvođenjem izravne zrakoplovne linije Seoul – Zagreb kao i predstojećim otvaranjem Ureda Hrvatske turističke zajednice u Seoulu.

Ministrica Pejčinović Burić susrela se i s predsjednikom Vlade Republike Koreje Lee Nak-yeonom. Osim razgovora o vrlo dobrim i prijateljskim odnosima dviju država, istaknuta je potreba za daljnjim jačanjem gospodarskih odnosa te mogućnostima suradnje u područjima inovacija, infrastrukture, zdravstva i digitalne tehnologije.

U Narodnoj Skupštini Republike Koreje ministrica se susrela s potpredsjednikom Skupštine Joo Seung-yongom te s potpredsjednicima parlamentarne skupine Korejsko – hrvatskog prijateljstva. Potvrđena je dobra parlamentarna suradnja dviju država.

Tijekom svog boravka u Južnoj Koreji, ministrica je posjetila Sveučilište Hankuk u Seoulu te Samsung muzej inovacija. Ministrica je tijekom razgovora u Samsungu izrazila dobrodošlicu budućim korejskim ulaganjima i suradnji s Republikom Hrvatskom. Samsung je korejska globalna tvrtka koja je bila prisutna u Republici Hrvatskoj i u vrijeme Domovinskog rata, a u prosincu 2016. godine svoje regionalno sjedište premjestila je u Zagreb.

Na Sveučilištu Hankuk, na kojem se već 30 godina uči hrvatski jezik, ministrica je razgovarala s predsjednikom Sveučilišta Kim In-chulom. U razgovoru je potvrđena dobra suradnja na području znanosti i obrazovanja utemeljena 2012. godine potpisanim Ugovorom dviju Vlada na područjima kulture, znanosti, obrazovanja, umjetnosti i sporta.



Priopćenja