Ministrica Pejčinović Burić u bilateralnom posjetu Japanu

U drugom dijelu službenog boravka u Japanu potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je niz bilateralnih sastanaka...

U drugom dijelu službenog boravka u Japanu potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima japanskih institucija.

Na sastanku s domaćinom ministrom vanjskih poslova Japana Taro Konom potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski bilateralni odnosi, razmijenjena su mišljenja o aktualnim globalnim i regionalnim pitanjima te o suradnji u multilateralnim organizacijama. Ministrica Pejčinović Burić pozvala je ministra Kona u uzvratni posjet Republici Hrvatskoj.

Ministrica se također susrela s predstavnicima Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva na čelu s glavnim tajnikom skupine Nobuom Kishijem kojom prigodom su razmotrene bilateralne i multilateralne teme od obostranog interesa, s posebnim naglaskom na daljnje jačanje parlamentarne suradnje.

Na sastanku s čelništvom Japanske vanjskotrgovinske organizacije (JETRO) razgovaralo se o pružanju potpore gospodarstvenicima obiju država s ciljem daljnjeg jačanja međusobne trgovine i privlačenja investicija. U tom kontekstu pozdravljeno je stupanje na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana te nedavno potpisanog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Japana. S predsjednikom uprave tvrtke Yazaki ministrica je razgovarala o daljnjem razvoju njihovog poslovanja u Hrvatskoj, kako na području istraživanja i razvoja, tako i o mogućnosti ulaganja u industrijsku proizvodnju. Sa čelništvom Japanske udruge turističkih agencija (JATA) zaključeno je kako je neophodno intenzivirati promociju određenih ciljanih turističkih destinacija kako bi se nastavio trend većeg dolaska japanskih turista u Hrvatsku.



Priopćenja