Ministrica Pejčinović Burić s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u petak, 7. lipnja 2019. godine, s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u petak, 7. lipnja 2019. godine, s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministri su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima  na kojima dvije države nastavljaju raditi u duhu dobrosusjedstva i suradnje, uz obostranu spremnost na pronalaženje zajedničkih rješenja otvorenih pitanja bilateralnim putem.

Hrvatska i Crna Gora uspješno surađuju u brojnim područjima kao što su kulturna i obrambena suradnja te suradnja na području zaštite manjina, a istaknuta je potreba daljnjeg razvoja gospodarske suradnje, osobito na području energetike, prometa, infrastrukture i turizma.

Naglašena je i važnost suradnje dviju zemalja u okviru NATO-a te je ocijenjeno kako se ovo partnerstvo pozitivno ogleda ne samo na međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore, nego pridonosi miru i stabilnosti u široj regiji.

Uspješna suradnja Hrvatske i Crne Gore u okviru Jadranske trilaterale doprinos je stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe, ali i format za suradnju u područjima kao što su zaštita okoliša, zaštita mora i ostale teme od zajedničkog interesa.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u jugoistočnoj Europi i europskoj perspektivi zemalja ove regije. Ministrica Pejčinović Burić ponovila je punu potporu Crnoj Gori u njezinom pristupnom procesu, važnost ispunjavanja svih kriterija te ponovila spremnost Republike Hrvatske da taj proces podupire i kroz nastavak pružanja stručne pomoći.

U kontekstu nadolazećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, razgovaralo se o organizaciji Sastanka na vrhu Europske unije i jugoistočne Europe, posvećenog perspektivi proširenja. Ovaj sastanak će biti prilika za razgovor o budućoj mapi puta država jugoistočne Europe za sljedeće razdoblje, sukladno njihovim pojedinačnim ambicijama i postignućima.



Priopćenja