Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu...

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu u Bruxellesu 10. studenog 2017. godine.

Prva tema sastanka bila je priprema za 11. ministarsku konferenciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja će se održati u Buenos Airesu od 10. - 13. studenog 2017. godine. Ministri su razmatrali prioritete EU vezano za 11. ministarsku konferenciju i ostvarive ciljeve u sklopu multilateralnog trgovinskog sustava WTO-a.

Rasprava se vodila i o trenutačnom stanju trgovinskih pregovora sa zemljama Mercosura (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj) i Meksikom. Oba sporazuma su u osjetljivoj fazi i pred završetkom te ostaje za utvrditi ključne elemente koji bi vodili njihovom zaključivanju. Republika Hrvatska je poduprla što skoriji završetak trgovinskih pregovora s Mercosurom te istaknula važnost zaštite poljoprivrednih proizvoda u EU.

Predstavljeno je, također, izvješće Europske komisije o provedbi sporazuma o slobodnoj trgovini EU.

Ministri zemalja članica raspravljali su i o trenutačnom stanju pregovora vezano za Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU i Japana te o poglavljima sporazuma o slobodnoj trgovini EU koji se odnose na trgovinu i održivi razvoj tj. njihovu provedbu i primjenu.



Priopćenja