Ministrica Pejčinović Burić boravila je u službenom posjetu Republici Kosovu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 13. i 14. ožujka 2018. u službenom posjetu Republici Kosovo...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 13. i 14. ožujka 2018. u službenom posjetu Republici Kosovo.

Tijekom posjeta potpredsjednica vlade i ministrica Pejčinović Burić sastala se sa svojim domaćinom potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo Behgjetom Pacollijem, kao i s predsjednikom Skupštine Republike Kosovo Kadrijem Veselijem i predsjednikom Vlade Republike Kosovo Ramushem Haradinajem.

Sa sugovornicima je razgovarala o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa te obostranim interesima za jačanjem sektorske suradnje, posebno suradnje u području gospodarstva. Razmijenjena su mišljenja o europskim pitanjima, regionalnoj suradnji i aktualnoj situaciji na Kosovu. Potvrđena je potpora Hrvatske integraciji Kosova u Europsku uniju. Hrvatska će putem tehničke pomoći nastaviti pružati potporu jačanju institucija Kosova, kao i provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Europske reformske agende kako bi pomogla Kosovu ostvariti napredak na europskom putu, sukladno novoj europskoj strategiji za zapadni Balkan.

Ministrica Pejčinović Burić u Janjevu se sastala s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine predvođenima don Matejem Palićem, koji su je izvijestili o uvjetima u kojima žive i rade, kao i o problemima s kojima se susreću. Posjetila je i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji u okviru 26. hrvatskog kontingenta sudjeluju u operaciji potpore miru NATO-a na Kosovu te razgovarala sa zapovjednikom KFOR-a generalom bojnikom Salvatorem Cuocijem.



Priopćenja