Ministrica održala govor na konferenciji OESS-a

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je govor prvog dana ministarske konferencije OESS-a koja se održava danas i sutra u Dublinu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je govor prvog dana ministarske konferencije OESS-a koja se održava danas i sutra u Dublinu. Ministrica Pusić je kazala kako se "niti jedna zemlja, regija ili društvo ne mogu zvati demokratskim ako njihovi građani ne mogu slobodno i sigurno ostvarivati svoje planove i ambicije neovisno o rasi, naciji, religiji, političkom opredjeljenju, spolu ili seksualnoj orijentaciji". Naglasila je važnost jačanja uloge žena što Hrvatska čvrsto podupire kroz multilateralne i bilateralne oblike suradnje.

"Izražavamo zabrinutost radi negativnih trendova u nekim zemljama članicama u kojima je zabilježeno kršenje ljudskih prava i sloboda" kazala je ministrica. Istaknula je kako Hrvatska "iz vlastitog iskustva može svjedočiti kako je OESS i njegova terenska misija bio od velike koristi za nas" te smatramo kako može biti od velike pomoći i drugim zemljama.

Ministrica Pusić osvrnula se na nedavne presude Haškog suda u slučaju umirovljenih generala Gotovine i Markača naglasivši kako je "presuda nedvojbeno utvrdila da su Gotovina i Markač nevini" dodajući kako je presuda izazvala reakcije u regiji. U presudi ne stoji da nije bilo zločina te da zločini nisu počinjeni s obje strane rekla je ministrica i dodala kako će Hrvatska i nadalje raditi na procesuiranju ratnih zločina. Hrvatska je surađivala s Haškim sudom, slijedeći institucionalnu proceduru, i presuda je rezultat te procedure. Hrvatska je surađivala i zato da bismo osigurali dobre temelje za suradnju u regiji. Ove su presude dio institucionalne procedure suda kojeg je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Ako naši susjedi ili bilo tko drugi imaju primjedbi na presude ICTY, to ne može i ne treba biti usmjereno prema Hrvatskoj, već prema UN i Vijeću sigurnosti. "Mi želimo dobre odnose u regiji, na tome ćemo i nadalje raditi a poštivanje međunarodnih pravosudnih institucija i procedura mora biti doprinos, a ne smetnje takvoj suradnji" naglasila je ministrica Pusić.

Hrvatska se ministrica danas susrela s britanskim ministrom za Europu Lidingtonom, svojim BiH kolegom Lagumdžijom te s francuskim ministrom za Europu Cazeneuvom, dok je sutra predviđen sastanak sa srbijanskim ministrom vanjskih polova Mrkićem.


Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:
https://mvep.gov.hr/hr/mediji/govori/govori-ministrice/govor-prve-potpredsjednice-vlade-i-ministrice-vanjskih-i-europskih-poslova-vesne-pusic_,482.html

 



Priopćenja