Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na okruglom stolu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u četvrtak, 8. ožujka 2007. godine, na okruglom stolu "Zajedno protiv nasilja u obitelji" koji se u povodu Međunarodnog dana žena održao u Bjelovaru

Ministrica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju predstavila niz zakonskih i provedbenih propisa koji su doneseni proteklih godina u Republici Hrvatskoj s ciljem suzbijanja nasilja u obitelji, s posebnim osvrtom na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji donijet 2003. godine i Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji iz 2004. godine.

Također je iznimno važnim ministrica Grabar-Kitarović ocijenila aktivno sudjelovanje Republike Hrvatske u kampanji Vijeća Europe kojoj je cilj suzbijanje nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Republika Hrvatska predsjedala je, tijekom prve godine njezinog rada, posebnom grupom Vijeća Europe za suzbijanje nasilja nad ženama kojoj je zadatak predložiti svim državama članicama Vijeća Europe mjere potrebne za učinkovitu borbu protiv univerzalnog problema nasilja nad ženama.

„Nema opravdanja za nasilje. Nasilje nad ženama povreda je ljudskih prava i svi smo pozvani da protiv njega dignemo svoj glas“, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Veleposlanice Australije, Republike Austrije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Rumunjske i Republike Turske akreditirane u Republici Hrvatskoj, zajedno sa šefom Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), predstavnikom Programa UN-a za razvitak (UNDP) i predstavnikom Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Republici Hrvatskoj, treću godinu za redom provode inicijativu s ciljem pružanja potpore lokalnim vlastima u naporima za borbu protiv nasilja u obitelji kao problemu prisutnom u svim zemljama svijeta. U sklopu inicijative ove su godine održani okrugli stolovi u Bjelovaru i Vukovaru.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora i gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić bila je domaćin navedenog skupa u Bjelovaru, a istoimenom okruglom stolu u Vukovaru domaćin je bila gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan.

U Bjelovaru je ministrica Grabar-Kitarović održala predavanje o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji učenicima srednjih škola.



Priopćenja